Budućnost donosi promjene na svim područjima, pa tako i u avioindustriji. Iako mnogi putnici vole sjediti do prozora jer na taj način mogu promatrati što se događa vani i zabilježiti sjajne kadrove prilikom polijetanja i slijetanja, prozori će u avionima uskoro možda postati stvar prošlosti.

Jedna od najpopularnijih aviokompanija, Emirates, predstavila je novi način doživljaja letenja u prvoj klasi. Naime, na mjestima predviđenima za prozore, instalirali su takozvane „virtualne“ prozore jer pravih nema, tako da će se na njima pokazivati fotografije koje će uživo snimati kamere van zrakoplova.

Ipak, vremena još imate, jer ova inovacija neće zaživjeti odmah sutra. No, čemu uopće ona, sigurno se pitate. Što se dobiva avionom bez prozora? Odgovor je jednostavan – avioni bi postali lakši i brži te bi trošili manje goriva. Iako na prvu zvuči čudno, nekima se ideja svidjela, a jedan od takvih je i predsjednik Emiratesa Tim Clark - „Zamislite da uđete u avion bez prozora, a oni su ipak tu, jer su slike koje se projiciraju bolje od stvarnosti“.

S druge strane, ipak postoje i ozbiljni prigovori za ovakav tip aviona budućnosti. Sigurnosni stručnjaci naglašavaju kako kabinsko osoblje u svakom trenutku mora biti u mogućnosti vidjeti što se događa van aviona, naročito ako se radi o hitnim slučajevima. Hipotetski, da dođe do problema s motorom aviona, a kamere otkažu poslušnost, kako bi piloti vidjeli što se točno događa?

Vjerojatno će se i za taj problem naći nekakvo rješenje, a s obzirom na nižu potrošnju i povećanje brzine, prilično smo sigurni kako su avioni bez prozora stvar budućnosti. Kako oni izgledaju, za sad samo u prvoj klasi kompanije Emirates, pogledajte u videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju