S jedne strane tradicija, a s druge – globalizacija. Hoće li popularni američki lanac, specijaliziran za prodaju kave uspjeti u glavnom gradu Italije, pokazat će bliska budućnost!

Službeno je – svjetski poznati Starbucks uskoro će svoj prvi lokal otvoriti u Rimu. Slavni lanac iz Seattlea priprema otvorenje prvog svog lokala u blizini Vatikanskih muzeja za rujan, dok bi drugi lokal trebao biti otvoren u blizini Piazza di Spagna. Prvi Starbucks u Italiji otvoren je lani u Milanu, a u međuvremenu se metropola mode može pohvaliti s tri lokala.

Kava - 3 Kava - 3 (Foto: Thinkstock/Guliver)

I dok su u drugim državama za ovakve vijesi građani obično zainteresirani, jer se otvara nešto posve novo, Italija je iznimka. Ovdje je kultura kave izuzetno poštovana, a kava je prije svega ritual u kojem se uživa, što se realno, kosi s vizijom Starbucksa. U svakom slučaju, uopće nije čudno da je Starbucksu trebalo 47 godina za proboj na talijansko tržište.

Domaće stanovništvo podijeljenog je mišljenja. Studentica Alice Addestri smatra ovo sjajnom viješću – „Želim da moj grad postane još internacionalniji. Tradicija ispijanja kave uvijek će postojati u Italiji i ne vidim Starbucks kao nikakvu prijetnju“. S druge strane, Linda Martinez koja već godinama živi u Rimu naglašava kako je ljepota putovanja probavanje autentičnih stvari koje grad pruža. „Ne želim da svaki grad nalikuje na drugi i ima isti „okus“, ne planiram ići u Starbucks“ – izjavila je.

Kava Kava (Foto: Stockfood)

Inače, Starbucks je odavno postao dio globalne priče, a danas se može pohvaliti s preko 28 tisuća lokala u 78 zemalja. Hoće li uspjeti i u Rimu, tek ćemo vidjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju