Sjetite se vremena dolaska Ryanaira i drugih niskobudžetnih kompanija i cijena karata za koje ste mislili da su lažne. Novi, low budget avioprijevoznici tad su jednostavno ukinuli komfor na koji smo do tad navikli, a jedna južnoamerička aviokompanija sad se sprema otići i korak dalje!

Niskobudžetna aviokompanija VivaColombia spremna je na nove radikalne poteze u svijetu avioprijevoza. Naime, iz kompanije su obavijestili javnost kako planiraju ukloniti sva sjedišta iz aviona i omogućiti putnicima da putuju stojeći. Računica je jednostavna – na ovaj način povećali bi kapacitet aviona, a i dodatno bi mogli sniziti cijene karata. Inače, ovo nije prvi put da ovakva ideja nekom pada na pamet, ali čini se kako nikad nije bila bliže realizaciji.„Postoje ljudi koji već dulje vrijeme istražuju mogu li putovati stojeći, a mi smo zainteresirani za sve opcije koje bi putovanje učinile jeftinijima“ – rekao je osnivač i izvršni direktor kompanije William Shaw.

Kao što smo već spomenuli, ideja nije nova, pa je Airbus za svoje avione još 2003. napravio „vertikalno sjedalo“. Sedam godina poslije, prvi čovjek Ryaniara Michael O'Leary planirao je uvrstiti ovakva sjedala u avione i sniziti cijenu karata, ali vertikalna sjedala na kraju nikad nisu odobrena za upotrebu.

Hoće li kolumbijske vlasti odlučiti drukčije i podržati stajanje u avionima, saznat ćemo u skoro vrijeme.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju