U engleskom gradu Yorku nedavno je otvoren prvi hotel za razvode, koji je tu da bi pomogao gostima u procesu rastave. Ima moto "pozitivni novi početak“, a bračnim partnerima daje šansu da rasprave detalje rastave na "neutralnom terenu“ u opuštenom ambijentu, bez članova obitelji i ometanja.

U hotel se dođe, obavi check-in, nakon čega svaki partner dobije svoju sobu. Tijekom boravka organizirani su susreti s odvjetnikom i medijatorom, s kojima se dogovaraju uvjeti razvoda. Po završetku boravka, papirologija se šalje sudu, a službeni razvod "dolazi“ za otprilike tri mjeseca.

Osnivač ovog hotela, David Leckie, koncept je donio iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje su se ovakvi hoteli pokazali uspješnima. On vjeruje kako se ljudi kad već do razvoda nažalost dođe, ipak žele rastati u "pozitivnom ozračju“.

Leckie smatra kako je hotel sjajna stvar za ljude koji se žele rastati efikasno, jer proces rastave može od osobe koje su se nekad najviše voljele, napraviti osobe koje se sad najviše mrze. Ipak, on je odlučio kako će u hotel primati samo one partnere koji su i dalje u dobrim odnosima i mogu razgovarati na civiliziran način.

Naravno, sve to košta. Rastava na ovaj način nije jeftin sport, već je rezerviran samo za one imućnije. Cijene se naime kreću od devet do šesnaest tisuća eura, ovisno o "paketu razvoda“ za koji se odlučite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju