Beč, jedan od najbajkovitijih gradova Europe, iznenadit će vas svaki put kad ga posjetite. Prekrasne palače, veličanstveni vrtovi, bogata povijest i umjetničke galerije čekaju vas na svakom koraku. No, jeste li znali da u Beču možete uživati u istraživanju bogatog morskog svijeta? Ne, Austrija još uvijek nema more, ali zato ima jedan od najljepših akvarija u ovom dijelu Europe,  Haus des Meeres

Ratna građevina u potpuno novoj funkciji

Zgrada u kojoj se smjestio Haus des Meeres, odnosno Kuća mora, potječe iz II. svjetskog rata, a služila je kao obrambeni toranj od zračnih napada. Naime, tijekom rata diljem Njemačke, Austrije i Poljske podizani su betonski tornjevi na kojima su se nalazili protuavionski topovi i radari. Takva betonska čudovišta visoka su 50 metara, a podizala su se uvijek u kompletu po dva: jedan borbeni i jedan zapovjedni toranj. Bečki tornjevi jedini su koji su preživjeli do danas, s potpuno drugačijom funkcijom nego što im je bila namijenjena.



Danas se u tornju smjestio akvarij koji se prostire na preko 4000 kvadratnih metara i dom je čak 10 tisuća životinja. Najveći dio zauzima akvarij sa životinjskim i biljnim svijetom Sredozemnog mora, ali naići ćete i na mnoge primjerke životinja iz drugih slanih i slatkih voda.

Prvotno je akvarij bio sastavljen od mnoštva malih akvarija, u kojima su plivale relativno male ribe, sve do 2007. godine. Tada Haus des Meeres dobiva akvarij zapremnine 300 tisuća litara i konačno dobiva mogućnost za smještaj i većih primjeraka ribljeg svijeta. Taj akvarij toliko je velik da se rasprostire na čak 3 kata, pa sve ribe možete vidjeti iz tri različite perspektive: odozdo, u ravnini i odozgo.

No nisu ribe jedina bića kojima se možete diviti u Kući mora. Poprilično zavidan broj tropskih ptica i majmuna koji nesmetano šeću i lete među posjetiteljima svakako će uzeti dio vaše pažnje. Opuštenost majmuna vidljiva je na svakom koraku, a iako su hranjenje i diranje zabranjeni, majmuni će vam se približiti na svega nekoliko centimetara od glave i znatiželjno vas njuškati i dirati. Iako postoje pravila, majmuni, hvala bogu, ne znaju za njih.

Morsko bogatstvo na svakom koraku

Prvi dojam na vas ostavit će sam ulaz u Haus des Meeres. Odmah nakon ulaska, u lobiju, gdje se prodaju karte, pogled će vam privući strašno stvorenje koje se bezbrižno kupa iznad vaših glava. Sam strop ustvari je pod akvarija na prvom katu, u kojem se nalaze krokodili i brojne kornjače. Tu ćete imati jedinstvenu priliku vidjeti krokodila iz potpuno drugačije perspektive, a osjećaj koji će se stvoriti u vama jednostavno je neopisiv. Sam prostor u kojem se nalaze krokodili zapravo je manji prikaz staništa u kojem žive i majmuni, kornjače, papige i druge ptice te krokodili.



Koncept akvarija je takav da se vi stalno krećete u krug, penjući se stepenicama sve do desetog kata. Putem ćete sresti mnoštvo guštera, školjaka i sitnih riba kako dokoliče u toplim vodama svog staništa. Iako akvarij ima deset katova, onaj najimpresivniji svakako je posljednji, deseti kat. Dvije su činjenice koje će vas oduševiti kada stignete do vrha. Prva je vrh onog velikog akvarija od 300 tisuća litara, gdje ćete imati priliku slikati se u društvu nasmijanih raža, morskih pasa i drugih bezimenih riba koje nesmetano plivaju tik ispod površine vode. Drugo je pogled koji se pruža s vrha zgrade. Na samom vrhu nalazi se kafić u kojem možete popiti kavu ili pojesti kolač, a oko njega je prostrana terasa s koje se pruža prekrasan pogled od 360 stupnjeva na cijeli grad.

Cijena ulaznice za odrasle je 16,70 eura, djeca od 6 do 15 godina za ulaznicu će trebati izdvojiti 7,60, a studenti i umirovljenici 12,50 eura. Iste možete kupiti i online, a obzirom da je Kuća mora jedna od najposjećenijih atrakcija u Beču, redovi za ulaznice su poprilično dugački. Akvarij je otvoren svaki dan, uključujući i blagdane od 9 do 18 sati, osim četvrtkom kada je radno vrijeme produženo do 21 sat.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju