Knjižnica i kazalište Haskell ima dvije adrese, iako je riječ o samo jednom objektu: Avenija Caswell 93 i Crkvena ulica 1. Avenija se nalazi u Vermontu, a Crkvena ulica u Québecu. Ova knjižnica namjerno je izgrađena na granici dviju država, Kanade i SAD-a.

Ova neoklasična građevina izgrađena je još 1904. godine, a obje države proglasile su je baštinom. Pod po sredini zgrade obilježen je tankom crnom trakom koja dijeli prostor na onaj koji se nalazi na teritoriju SAD-a i onaj koji je na kanadskoj strani. Ako ćete ovdje gledati operu, pozornica je u Kanadi, a sjedala su u SAD-u.

Kako je sama kolekcija knjižnice smještena u kanadskom dijelu, mještani se često zezaju kako je ovo jedina knjižnica u SAD-u bez knjiga i jedino kazalište bez pozornice.

Ali SAD ovdje ipak ima nešto što Kanađani nemaju: glavni ulaz u zgradu. Ipak, toliko su ljubazni pa ne zahtijevaju od Kanađana da prilikom ulaska pokazuju putovnice.

Kolekcija knjiga u ovoj knjižnici je više od 20 tisuća primjeraka, dio je a francuskom, dio na engleskom jeziku, a i knjižničarke pričaju dvojezično. Iako kazni za zakasninu nema, prodaju razglednice, a primaju valute obiju država.

Kako je ova jedinstvena knjižnica uopće nastala? Početkom prošlog stoljeća Martha Stewart Haskell i njezin sin Horace Haskell izgradili su je u sjećanje na njezine roditelje i muža, a htjeli su Amerikancima i Kanađanima na ovom području omogućiti jednak pristup knjižnici i kazalištu, pa su građevinu odlučili izgraditi točno na granici.

Gradnja je počela 1901., a završila 3 godine kasnije. Majka i sin zgradu su donirali lokalnim vlastima, a vodi ju odbor koji čine američki i kanadski ravnatelji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju