Makarone sa sirom
(eng. mac and cheese) mnogi smatraju autohtonim američkim jelom te tvrde da je prvi poznati recept za zapečeni složenac od kuhanih makarona, umaka i sira izdan u kuharici Boston Cooking School iz 1896. godine.

Različite varijante recepata s tjesteninom i sirom izdavane su i ranije, primjerice u kuharici The Virginia Housewife Mary Randolph iz 1824. ili u Godeyjevoj Lady's Book iz 1861. godine.

Ipak, rijetki znaju da su se obroci od tjestenine i parmezana jeli u Italiji još u 14. stoljeću, što potvrđuje i talijanska kuharica Liber de Coquina.

Jelo je u Americi popularizirao Kraft sredinom 20. stoljeća kada je napravio instant verziju iz kutije. Zbog brzine pripreme i slasnosti makaroni sa sirom s vremenom su postali vrlo čest gost na jelovnicima u mnogim kućanstvima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.
Želite li napraviti najukusnije makarone sa sirom, slijedite ove savjete.

1. Odaberite pravi sir
Da biste dobili kremastu teksturu jela, potrebno je izabrati pravi sir. Parmezan je apsolutni imperativ kod pripreme ovoga jela, bilo da ga želite naribati i zapeći ili pomiješati s grčkim jogurtom za slasnu bazu uz kuhane makarone.

S tjesteninom će izvrsno pristajati i dimljena gauda, cheddar i fontina, dok će mu kremastu teksturu podariti brie, gruyere i mozzarella.

2. Nemojte prekuhati tjesteninu
Originalni američki recept nalaže da se kuhani makaroni pomiješaju s umakom i ribanim sirom te zapeku u pećnici. Pridržavate li se ovoga recepta, tjesteninu skuhajte samo do pola. Makaroni će se do kraja termički obraditi u pećnici. Nitko ne želi jesti prekuhanu i sluzavu tjesteninu, zar ne?

3. Zagrijte mlijeko za bešamel
Kremastu bazu za makarone sa sirom čini dobar bešamel, a njegova tajna skriva se u toplom mlijeku. Toplo mlijeko spriječit će stvaranje grudica prilikom miješanja s brašnom te tako jelu podariti svilenkastu teksturu.

4. Ne zaboravite na začine
Koristite li u pripremi ovoga jela blage sireve, potrudite se da jelo odgovarajuće začinite sa solju, paprom i drugim začinima. Ne zaboravite da se sa sirom izvrsno slaže muškatni oraščić.

5. Odaberite cjevastu tjesteninu
Ako u kući nemate makarona, umjesto njih možete izabrati i bilo koju drugu vrstu cjevaste tjestenine, npr. penne ili rigatoni. Najbolje rezultate postići ćete ako je riječ je tjestenini koja može dobro upiti umak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju