Odabir lokacije za sljedeće putovanje često su prirodne ljepote, ludi noćni život, dobro mjesto za opuštanje ili povijesne znamenitosti... ali ova mjesta upečatljiva su po svojim ludim fasadama. Neka nose dugu povijest, neka su nastala nedavno. Slijedi popis sedam najzanimljivijih. 

1. Jodhpur, Indija

Plava boja nekad je označavala da u kući živi brahman, svećenik indijskog kastinskog sistema, no ovo mjesto postalo je s vremenom prepoznatljivo po plavim kućama, živjeli u njima brahmani ili ne. Prema indijskom vjerovanju, plava boja služi i kao repelent protiv kukaca. Ako imate plavu fasadu, javite nam da li je to istina.

2. Cinque Terre, Italija

Cinque Terre naziv je za pet sela u Italiji, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore, koja su nastala u srednjem vijeku. Iako su prema legendi mještani fasade bojili u upečatljive boje još u srednjem vijeku, kako bi ih mogli spaziti s mora kada odu u ribolov, istina je da su pročelja obojana tek prije pedesetak godina.

3. Júzcar, Španjolska

Na ovom španjolskom brežuljku nekoć su prevladavale bijele fasade. Ali, prije pet godina Sony Pictures obojao ih je u plavu, kao marketinški trik za promociju Štrumpfova. I kada je ugovor istekao, mještani su odlučili zadržati novu boju.

4. Selo obitelji Duge, Okrug Nantun, Taiwan

Prije nekoliko godina, 87-godišnji vojni veteran, poznatiji kao Djed Duga, počeo je bojati zidove, vrata i zemlju svog malog sela nedaleko od Taichunga kako bi oživio mjesto.

5. Burano, Venecija, Italija

Otok Burano nalazi se u venecijanskoj laguni i kao sama Venecija, kroz njega prolaze brojni kanali. Ali, ono što je zbilja specifično su šarena pročelja, koja se farbaju svake dvije godine. Svaki stanovnik ima različitu fasadu od svog susjeda, a za farbanje mora dobiti dozvolu lokalne vlade.

6. Tirana, Albanija

Sivilo komunizma zamjenile su žive boje po čitavom gradu. To se dogodilo 2000. godine, kada je umjetnik Edi Rama postao gradonačelnik Tirane. Prva zadaća? Oživiti grad.

7. Caminito, Buenos Aires, Argentina

Na ovom području nekada je tekao mali potočić, a kada je presušio, izgrađena je željeznica. Izgrađeno je i naselje, koje je živnulo 1950-ih, kada je umjetnik Benito Quinquela Martín počeo bojati zidove pastelnim bojama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju