Imate oko za detalje i uživate razgledavati lijepe stvari? Volite Da Vincija, Michelangela, Picassa, Rodina i ostale majstore? U tom slučaju, trk na ova mjesta.



Meksiko (grad)


Po mnogima, ovo je grad koji bi vrlo lako mogao biti svjetska prijestolnica umjetnosti. Možete uživati u djelima velikog Diega Rivere, a nakon toga prošetati se do Case Azul i uživati u stvaralačkom radu Fride Kahlo. Nacionalni muzej antropologije krije veličanstvene skulpture, nakit i fine vezove, a u blizini grada nalazi se i Teotihuacan, pa se možete diviti i zamišljati kako je izgledao život Azteka. Uz sve to, začinjena hrana i mnogi festivali čine grad živom izložbom meksičkog života i kulture.

Barcelona

Ovaj grad sam je po sebi umjetnost. Ukoliko pogledate oko sebe, vidjet ćete prekrasna djela Antonija Gaudija, jednog od najzaslužnijih za današnji izgled Barcelone. Razgledajte El Born i gotičke četvrti i doživite povijesnu uličnu umjetnost, koja je s vremenom postala dio krajolika. Picassov muzej jedno je od mjesta koja morate vidjeti, ali grad je mnogo više od slika obješenih na zidovima. Atmosfera otvorenosti i slobode prisutna je na svakom koraku, tako da nije ni čudo da ovaj grad potiče stvaralaštvo.



Firenca

Uđite u kapelu obitelji Medici i poklonite se jednom od najvećih umjetnika svih vremena, Michelangelu. Nakon toga prošećite do famozne galerije Uffizi i uživajte satima u djelima Leonarda, Michalengela, Rafaela, Tiziana i ostalih. Možda najviše od svih, najimpresivnija je slika Botticellijevo Rođenje Venere. Malo dalje nalazi se Academia u kojoj se krije slavni David, a ništa manje (čak štoviše) nije impresivna ni crkva Santa Maria dei Fiori sa svojom poznatom kupolom koju je projektirao Brunelleschi.

Sydney

Australski velegrad također ima mnogo toga ponuditi u umjetničkom smislu. Jedna od najljepših stvari svakako je uzduž plaže Bondi, gdje tijekom cijele dužine stoji stotinjak različitih umjetničkih amaterskih instalacija. To se naziva Morskim zidom, koji se baš poput mora, vječno mijenja. Postoje samo dva stalna izloška. Jedan u čast palih vojnika Australije i Novog Zelanda, a drugi u spomen žrtvama terorističkog napada na Baliju.



Venecija


Ovo je vjerojatno najbolji grad za umjetnost i doslovno pršti umjetnošću na svakom koraku. Galerija Accademia bogata je djelima Tiziana, Canaletta, Caravaggia i Veronesea i mnogih ostalih. Bazilika Svetog Marka i Duždeva palača posebno su lijepe, a put kroz Veliki kanal impresivan je jer nudi pogled na raskošno oslikane fasade. Za one koji više vole modernu umjetnost, nema brige jer Peggy Guggenheim gradu je podarila dojmljivu kolekciju umjetnina. Venecija je kao i Barcelona, živi spomenik, tako da se vjerojatno najljepše, pogubiti u malim slatkim ulicama od kojih svaka priča svoju priču.

Lisabon

Lisabon je mjesto gdje na svakom uglu snažno osjetite umjetnost. Umjetničku scenu grada je užitak istraživati, prepuna je primjera tradicionalne portugalske umjetnosti, ali i mnogih stranih umjetničkih djela, koja su svoja mjesta našla u muzeju Colecao Berardo i Galeriji 111. Šećući Lisabonom, doživjet ćete mnogo više od samih galerija. Snažna ulična umjetnost raširena je od luke pa sve do uskih ulica između tradicionalnih kuća. Uvijek možete vidjeti nešto novo, tako da se u Lisabon uvijek isplati vratiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju