Svima nam je dobro poznato kako se broj stanovnika na našem planetu svakodnevno sve više i više povećava. Stoga je logično da raste i broj ljudi u gradovima, a sljedeća studija pokazala je koji gradovi najbrže rastu! Bolje reći velegradi, s obzirom da su u projekciju uključeni samo oni gradovi koji imaju pet ili više milijuna stanovnika.

Ono što će vam najprije zapeti za oko, jest činjenica kako vjerojatno za pola ovih gradova nikad u životu niste ni čuli, jer se mahom nalaze na azijskom kontinentu. A da stvar bude bolja, svaki od tih gradova ima više stanovnika od Hrvatske!

20. Chongqing, Kina

Populacija: 7,2 milijuna
Godišnji rast: 3,08 posto

Najveći grad u zapadnoj Kini svojim izgledom donekle podsjeća na Manhattan. Naime, dio grada nalazi se na otoku kraj kojeg prolazi rijeka Yangtze, a sve vrvi od ogromnih nebodera, tako da bi čovjek mogao na trenutak pomisliti kako se nalazi na Manhattanu i rijeci Hudson…

19. Tianjin, Kina

Populacija: 10,92 milijuna
Godišnji rast: 3,09 posto

18. Hyderabad, Indija

Populacija: 8,75 milijuna
Godišnji rast: 3,1 posto17. Šangaj, Kina

Populacija: 23,42 milijuna
Godišnji rast: 3,11 posto

Pa dobro, koliko još misli rasti ovaj grad? Ekonomsko središte države nudi najbolje hotele, restorane, a naravno da se ovdje nalazi i povijesti koliko vam je god srce želi. Šangaj naprosto ima sve što običan smrtnik može zaželjeti.

16. Ahmedabad, Indija


Populacija: 7,19 milijuna
Godišnji rast: 3,13 posto

Ovdje su glavne znamenitosti Muzej tekstila Calico, utvrda iz 15. stoljeća, i stari grad čije ulice nalikuju na labirint.

15. Rijad, Saudijska Arabija

Populacija: 5,67 milijuna
Godišnji rast: 3,16 posto

Rijad je grad nekoliko impozantnih nebodera, od kojih se posebno izdvaja Kraljevski toranj, visoko 302 metra. Ako ste u blizini, svakako uđite u njega, jer će vas do 99. kata i pogleda koji oduzima dah odvesti superbrzi lift!14. Karachi, Pakistan

Populacija: 22,12 milijuna
Godišnji rast: 3,17 posto

13. Nanjing, Kina

Populacija: 6,15 miliujuna
Godišnji rast: 3,24 posto

12. Chengdu, Kina

Populacija: 10,38 milijuna
Godišnji rast: 3,47 posto

Ajde, ako već idete u Kinu, odaberite neku drugu destinaciju, a ne samo Peking i Šangaj. Ovdje bi idealno bilo dovesti djecu, s obzirom na rezervat u kojem živi oko stotinu pandi. Također, ovaj grad je i mjesto za sve gurmane, jede se doslovno na svakom kutku, a hrana je – izvrsna!

11. Dhaka, Bangladeš

Populacija: 15,67 milijuna
Godišnji rast: 3,6 posto

Ovdje turista gotovo da i nema, a grad, kao i zemlja, grcaju u siromaštvu. Po svim istraživanjima Dhaka nije nimalo ugodno mjesto za život, ali unatoč tome, populacija je u stalnom porastu.

10. Bangalore, Indija


Populacija: 9,81 milijun
Godišnji rast: 3,64 posto

Grad koji nimalo ne nalikuje na klasičnu Indiju, već se trudi biti što moderniji, tako da ga se često naziva i 'indijskim odgovorom na SIngapur'.

9. Quanzhou, Kina


Populacija: 6,71 milijuna
Godišnji rast: 3,68 posto

8. Hangzhou, Kina

Populacija: 7,28 milijuna
Godišnji rast: 4,1 posto

Ono što je Kyoto za Tokyo, to je Hangzhou za Šangaj! Mjesto je ovo brojnih starih hramova i legendi, ali i moderno lice grada, nije nipošto za 'baciti'.

7. Peking, Kina


Populacija: 21,1 milijuna
Godišnji rast: 4,1 posto

Glavni grad Kine i dalje nezaustavljivo raste. Prepun je znamenitosti, dovoljno je samo spomenuti Zabranjeni grad, ali i svega ostalog. Kao i u Šangaju, i ovdje ćete moći iskušati sve što poželite.

6. Lagos, Nigerija

Populacija: 13,12 milijuna
Godišnji rast: 4,14 posto

Evo nas konačno i na afričkom kontinentu! Nažalost, ovaj grad baš i nije preporučljiv turistima. Previše toga nemate vidjeti, grozno je zagađen, stopa kriminala je visoka, a promet apsolutna katastrofa.5. Kinšasa, Kongo

Populacija: 11,58 milijuna
Godišnji rast: 4,17 posto

4. Luanda, Angola

Populacija: 5,9 milijuna
Godišnji rast: 4,25 posto

Ovaj grad raste iz dana u dan, te se sve glasnije govorka kako bi u bliskoj budućnosti mogao postati poželjno turističko odredište.

3. Surat, Indija

Populacija: 5,44 milijuna
Godišnji rast: 4,4 posto

2. Guangzhou, Kina

Populacija: 20,6 milijuna
Godišnji rast: 4,66 posto

1. Suzhou, Kina

Populacija: 5,25 milijuna
Godišnji rast: 5,57 posto

I pobjednik je, kineski grad Suzhou! Grad je najpoznatiji po svili i svojim vrtovima, a domaći mu često tepaju i nazivaju ga 'Venecijom Kine'. I da, kanal doista protječe gradom, međutim problem je što je prepun svakojakog smeća. No, vrtovi su vrijedna istraživanja, jer neki potječu još iz 12. stoljeća.