Svima nam je dobro poznato kako se broj stanovnika na našem planetu svakodnevno sve više i više povećava. Stoga je logično da raste i broj ljudi u gradovima, a sljedeća studija pokazala je koji gradovi najbrže rastu! Bolje reći velegradi, s obzirom da su u projekciju uključeni samo oni gradovi koji imaju pet ili više milijuna stanovnika.

Ono što će vam najprije zapeti za oko, jest činjenica kako vjerojatno za pola ovih gradova nikad u životu niste ni čuli, jer se mahom nalaze na azijskom kontinentu. A da stvar bude bolja, svaki od tih gradova ima više stanovnika od Hrvatske!

20. Chongqing, Kina

Populacija: 7,2 milijuna
Godišnji rast: 3,08 posto

Najveći grad u zapadnoj Kini svojim izgledom donekle podsjeća na Manhattan. Naime, dio grada nalazi se na otoku kraj kojeg prolazi rijeka Yangtze, a sve vrvi od ogromnih nebodera, tako da bi čovjek mogao na trenutak pomisliti kako se nalazi na Manhattanu i rijeci Hudson…

19. Tianjin, Kina

Populacija: 10,92 milijuna
Godišnji rast: 3,09 posto

18. Hyderabad, Indija

Populacija: 8,75 milijuna
Godišnji rast: 3,1 posto



17. Šangaj, Kina

Populacija: 23,42 milijuna
Godišnji rast: 3,11 posto

Pa dobro, koliko još misli rasti ovaj grad? Ekonomsko središte države nudi najbolje hotele, restorane, a naravno da se ovdje nalazi i povijesti koliko vam je god srce želi. Šangaj naprosto ima sve što običan smrtnik može zaželjeti.

16. Ahmedabad, Indija


Populacija: 7,19 milijuna
Godišnji rast: 3,13 posto

Ovdje su glavne znamenitosti Muzej tekstila Calico, utvrda iz 15. stoljeća, i stari grad čije ulice nalikuju na labirint.

15. Rijad, Saudijska Arabija

Populacija: 5,67 milijuna
Godišnji rast: 3,16 posto

Rijad je grad nekoliko impozantnih nebodera, od kojih se posebno izdvaja Kraljevski toranj, visoko 302 metra. Ako ste u blizini, svakako uđite u njega, jer će vas do 99. kata i pogleda koji oduzima dah odvesti superbrzi lift!



14. Karachi, Pakistan

Populacija: 22,12 milijuna
Godišnji rast: 3,17 posto

13. Nanjing, Kina

Populacija: 6,15 miliujuna
Godišnji rast: 3,24 posto

12. Chengdu, Kina

Populacija: 10,38 milijuna
Godišnji rast: 3,47 posto

Ajde, ako već idete u Kinu, odaberite neku drugu destinaciju, a ne samo Peking i Šangaj. Ovdje bi idealno bilo dovesti djecu, s obzirom na rezervat u kojem živi oko stotinu pandi. Također, ovaj grad je i mjesto za sve gurmane, jede se doslovno na svakom kutku, a hrana je – izvrsna!

11. Dhaka, Bangladeš

Populacija: 15,67 milijuna
Godišnji rast: 3,6 posto

Ovdje turista gotovo da i nema, a grad, kao i zemlja, grcaju u siromaštvu. Po svim istraživanjima Dhaka nije nimalo ugodno mjesto za život, ali unatoč tome, populacija je u stalnom porastu.

10. Bangalore, Indija


Populacija: 9,81 milijun
Godišnji rast: 3,64 posto

Grad koji nimalo ne nalikuje na klasičnu Indiju, već se trudi biti što moderniji, tako da ga se često naziva i 'indijskim odgovorom na SIngapur'.

9. Quanzhou, Kina


Populacija: 6,71 milijuna
Godišnji rast: 3,68 posto

8. Hangzhou, Kina

Populacija: 7,28 milijuna
Godišnji rast: 4,1 posto

Ono što je Kyoto za Tokyo, to je Hangzhou za Šangaj! Mjesto je ovo brojnih starih hramova i legendi, ali i moderno lice grada, nije nipošto za 'baciti'.

7. Peking, Kina


Populacija: 21,1 milijuna
Godišnji rast: 4,1 posto

Glavni grad Kine i dalje nezaustavljivo raste. Prepun je znamenitosti, dovoljno je samo spomenuti Zabranjeni grad, ali i svega ostalog. Kao i u Šangaju, i ovdje ćete moći iskušati sve što poželite.

6. Lagos, Nigerija

Populacija: 13,12 milijuna
Godišnji rast: 4,14 posto

Evo nas konačno i na afričkom kontinentu! Nažalost, ovaj grad baš i nije preporučljiv turistima. Previše toga nemate vidjeti, grozno je zagađen, stopa kriminala je visoka, a promet apsolutna katastrofa.



5. Kinšasa, Kongo

Populacija: 11,58 milijuna
Godišnji rast: 4,17 posto

4. Luanda, Angola

Populacija: 5,9 milijuna
Godišnji rast: 4,25 posto

Ovaj grad raste iz dana u dan, te se sve glasnije govorka kako bi u bliskoj budućnosti mogao postati poželjno turističko odredište.

3. Surat, Indija

Populacija: 5,44 milijuna
Godišnji rast: 4,4 posto

2. Guangzhou, Kina

Populacija: 20,6 milijuna
Godišnji rast: 4,66 posto

1. Suzhou, Kina

Populacija: 5,25 milijuna
Godišnji rast: 5,57 posto

I pobjednik je, kineski grad Suzhou! Grad je najpoznatiji po svili i svojim vrtovima, a domaći mu često tepaju i nazivaju ga 'Venecijom Kine'. I da, kanal doista protječe gradom, međutim problem je što je prepun svakojakog smeća. No, vrtovi su vrijedna istraživanja, jer neki potječu još iz 12. stoljeća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju