Sljedeće građevine slavne su i poznate diljem cijelog svijeta. Svatko tko voli arhitekturu čuo je za njih, a mnoge od njih ste i vidjeli, bilo uživo, bilo na malim ekranima. Pa krenimo redom i ne, ne morate se bojati, stadion u Maksimiru nije među njima, mada je već i on postao slavna nedovršena građevina…

Palača Ajuda, Lisabon

Zbog povijesnih okolnosti, točnije, brojnih ratova, službena rezidencija portugalske kraljevske obitelji nikad nije završena. Izgradnja je počela 1796., no od 1910. Portugal je prestao biti monarhija, pa je uz spomenute ratove i to jedan od razloga prestanka gradnje. Danas se ipak koristi i to kao muzej vrijedan obilaska.

Ryugyong hotel, Pyongyang


"Hotel sudnjeg dana" vjerojatno već poznajete, s obzirom da smo ne tako davno pisali o njemu. Visok je više od 300 metara i ima 105 katova, ali se gradi već punih 30 godina i ne postoje velike šanse da će uskoro biti dovršen. Što reći nego, još jedna bizarnost Sjeverne Koreje.



Katedrala svetog Ivana, New York


Jedna od najmonumentalnijih svjetskih katedrala gradi se još od 1892. godine. Crkva je zbilja fascinantna, na svojoj fasadi otkriva brojne isječke iz apokalipse, a prepuna je bizarnih kipova. Da stvar bude zanimljivija, njenu izgradnju financirali su i masoni, što joj daje dodatnu mističnost. Istina je da je glavnina crkve napravljena, ali ni nakon više od 100 godina ona nije dovršena.

Velika sfinga, Giza

Ostavljen
alat i veliki kameni blokovi pronađeni su oko ovog čudesnog kipa, tako da brojni arheolozi smatraju kako je ona još uvijek nedovršena. Smatra se da bi potpuno završena sfinga imala sređeniji ukras oko glave, bradu i još nekoliko dekoracija.

Angkor Wat, Kambodža

Da, da, ako je vjerovati arheolozima, najpoznatije djelo kmerske civilizacije nikad nije u potpunosti dovršeno. Smatra se da su radovi stali kad je kralj Suryavarman II. preminuo, no unatoč tome, Angkor Wat i dan danas jedna je od najvećih svjetskih atrakcija.



Sveta obitelj (Sagrada Familia), Barcelona


Jednu od najpoznatijih svjetskih crkvi, koja izgleda doista nevjerojatno, projektirao je Antonio Gaudi (kao i još mnoge stvari u Barceloni). Izgradnja je počela prije 200 godina, no crkva još uvijek nije dovršena. Mi bi rekli nevažno, jer i dalje izgleda čudesno!

Spomenik poglavici Ludom konju, Južna Dakota (SAD)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju