Između dvije srpske planine, Zlatibora i Tare, na brdu Mećavnik, nalazi se etno selo Drvengrad u kojem tijekom cijele godine žive turisti iz svih krajeva svijeta. U parku prirode Mokra Gora, koja je ime dobila zahvaljujući gustoj šumi gdje tlo nikada nije suho, redatelj Emir Kusturica, ili kako ga zovu zaposlenici Drvengrada – Profesor, pronašao je idealnu lokaciju za snimanje filma. Nekoliko godina kasnije počele su nicati i prve kuće, trgovi i ulice.

Drvengrad ili Kustendorf nalazi se na mikrolokaciji koja ima vlastitu klimu s manje kiše i više sunca od okolice, ali bez obzira na prirodne ljepote ne vrvi stanovnicima. Kao što se može zaključiti iz samog imena u Drvengradu su kuće sagrađene od drveta, kao i glavni trg koji je popločan borovim panelima. Dio autentičnih kuća preseljen je s drugih lokacija karakterističnih za brdovito područje. Ulice i trgovi ondje nose imena značajnih ličnosti kao što su: Nikola Tesla, Che Guevara, Diego Maradona, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Joe Strummer, Bruce Lee te Ivo Andrić, po kojem je nazvana glavna ulica.

> Rezervirana za lokalce: 10 još neotkrivenih mjesta u Beogradu

Glavna inspiracija za izgradnju bio je antički grad Efez, a o rasporedu ulica i trgova pomno se razmišljalo. S vremenom je Kustendorf postao grad koji izgleda kao da se u njemu uvijek živjelo, a nije nikad. Za razliku od Efeza, Drvengrad je nešto moderniji. Turistima su na raspolaganju restorani, heliodrom, kino, crkva, bazen, teretana, vrtić, slastičarnica, knjižnica, frizerski salon, kulturno-sportski centar, prodavaonica suvenira i tržnica.



Na nekoliko stotina metara od doma medvjeda, divljih svinja, srna i vukova, u drvenim drevnim kućama Mećavnika, na raspolaganju su bežični internet, kablovska televizija, električna energija, vodovod, te kanalizacija. 
U Drvengradu se ne mogu popiti popularna gazirana pića; svi sokovi su domaći, baš kao i sir, jogurt te pekmezi. Restorani ne oskudijevaju u ponudi kvalitetnih i vrhunskih vina.     

> 8 jela koja obavezno morate probati kad ste u Beogradu

Ondje se održava i Kustendorf festival filma i glazbe, kojeg su do sada posjetili Johnny Depp, Nikita Mikhalkov, Jim Jarmusch i druge slavne ličnosti koje ondje nisu rijetkost. U natjecateljskom dijelu festivala nagrada je Zlatno jaje.  

Boravak u etno selu može se upotpuniti i vožnjom Šarganskom osmicom, dijelom pruge uskog kolosjeka dužine od 12 kilometara na Mokroj gori.Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike do 1974. godine kroz tunele i preko mostova vozio je vlak ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive. Danas avantura starim vlakom Ćira vodi kroz stjenovite tjesnace, tunele između Šargana i Mokre Gore, trasom na kojoj pruga radi neobičnu putanju u obliku broja 8.Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi prolazi se kroz 22 tunela, preko pet mostova na visinskoj razlici od 300 i udaljenosti od 15.440 metara. Svakih desetak minuta rade se pauze za fotografiranje, a odmara se i kraj ludog kamena koji gura djevojke u brak. Vjeruje se da će svaka neudata djevojka koja dodirne kamen uskoro biti zaprošena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju