Pravi putnik voli dobro pojesti, a pravi turist voli znati gdje može dobro pojesti. No, svaki Hrvat koji ode u Beograd zna da će se tamo ne samo dobro najesti, već će svu tu hranu zaliti izvrsnom pivom prije nego li prošeće poznatom ulicom Kneza Mihajla u potrazi za zabavnom noćnom avanturom.

Beograd je predivan. Ovdje, za razliku od Zagreba ili nekih drugih gradova sve ide nekako opušteno. Ljudi se ne zadržavaju kod kuće već izlaze, što gradu daje jedan poseban šarm. Kako ima i masa ljudi, tako postoji i masa kafića i restorana. Iskreno, nije problem pronaći restoran, ali ako ste prvi put u Beogradu, pronaći onaj pravi mogao bi biti problem.



Najveći broj restorana smješten je na Skadarliji, predjelu grada koji slovi kao poseban svijet. Kameni pločnik kao da će vas vratiti u neka prošla vremena, a jedini zvukovi koje možete čuti su oni tamburica, gitare, ljudskog brbljanja i lupetanja vilicama i noževima.

Što naručiti?

Ovdje morate probati nekoliko jela, a to su redom: burek (nemojte tražiti burek sa sirom jer to nije burek, već sirnica), meso s roštilja, pečenje, sarma, đuveč, musaka, čvarci te nezaobilazni dodatak jelima: kajmak. Neizostavna je i popularna Karađorđeva šnicla, jelo kuhara Milovana Miće Stojanovića, koji je sasvim slučajno davne 1956. godine pripremio ovo jelo. Danas gotovo svaki beogradski restoran na svom jelovniku nudi ovu šniclu. Varijacija šnicli ima puno, a najbolje su u kombinaciji s piletinom, svinjetinom, kajmakom, kačkavaljem (sir od ovčjeg mlijeka) i šunkom.

Nakon obroka, najbolje će vam sjesti prava turska kava koja dobro prija uz desert kao što je baklava, vanilice ili rahat lokum. Da, možda ćete pomisliti da ste u Istanbulu, a ne u Beogradu, ali uzmete li u obzir kako je sve do 19. stoljeća grad bio pod Osmanskom vlašću, to je nekako i razumljivo.

Gdje jesti?

Jesti možete na svakom koraku, a mi ćemo vam preporučiti nekoliko restorana koje turisti ne zaobilaze. Nemojte se zbuniti pa u gradu tražiti dva "Tri jelena" jer takav restoran ne postoji. Zato ćete pronaći dva, svega nekoliko metara udaljena restorana, a to su "Tri šešira" i "Dva jelena". U oba ćete, posebice u ljetnim mjesecima, teško uhvatiti mjesto bez rezervacije, a uz njih tu su i "Dva bela goluba" (Bulevar Despota Stefana br.3., Skadarlija), "Mala gostionica" (Dobračina 6, Beograd) i "Kafanica" (Kneza Višeslava 66a).



Ako ipak poželite istražiti neke druge kuhinje, odabir je velik. Za talijanske specijalitete zaputite se u "Restoran Trag" (Đorđa Jovanovića 2) ili Botako (Nevesinjska 6), a poznati je i meksički "Ciudad Zapata" (Vuka Karadžića 14). Želite li nešto pojesti "na brzaka", zaputite se do fast fooda "Duff" (Dr. Milutina Ivkovića 2a/II) ili zaustavite nekog od studenta i pitajte za savjet. Oni će vam sigurno znati preporučiti neke od jeftinijih restorana u gradu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju