O Beogradu smo pisali već puno puta, što obići, noćni život i nezaobilazna gastronomija… Osim navedenog, donosimo i popis još neotkrivenih bisera u Beogradu, pa ako idete u te krajeve, obavezno obiđite i ova mjesta.

Parfumerija Sava, Ulica kralja Petra 75

Na istom mjestu još od 1954. stoji zanatska radnja u kojoj svakoga dana nastaju novi mirisi. Vlasnik Nenad Jovanov, posljednji majstor parfumer u Beogradu, stvara originalne parfeme od eteričnih ulja, a u stalnoj ponudi ima više od 30 mirisa.Ako želite, možete tražiti i parfem, napravljen posebno za vas.

Bistro "Cveće zla", Nevesinjska 12

Cveće zla Deli Wine Bar ime je dobio po poznatom Baudelairevom djelu, a misao vodilja nesvakidašnjeg bistroa bila je da postoji mjesto gdje se može popiti vino na čašu, kupiti komad kruha i 100 grama šunke. Na jelovniku je mješavina tradicionalnih, kavanskih, maminih i modernih jela, a tu su teleće plećke i domaće juhe, burgeri, pastrami i pork belly, sendvič od svinjske trbušine u začinima, s mileramom, hrenom, potočarkom, krastavcem i sve to u Šarlo kifli. Ovo je zapravo vrsta fast fooda, ali se jela pripremaju restoranski. U bistrou se služi samo kava, voda i vino. Sve delikatese, mortadele, pileća i pureća prsa prave sami i možete ih ponijeti kući ili jesti na licu mjesta. Cveće zla sastoji se od dva nivoa; gornji: bistro bar, gdje se s nogu može nešto pojesti, i donji, speak easy bar, gdje se može jesti i piti, ali lagano.

Art komuna Dorćol Platz, Dobračina 59b

Predstave, panel diskusije, festival cvijeća, igraonica za djecu… sve se to nalazi u multidisciplinarnoj art komuni, otvorenoj za sve kreativce u Beogradu. Uključivanjem afirmiranih i neafirmiranih domaćih i stranih umjetnika, studenata, znanstvenika i svih zainteresiranih pojedinaca i grupa, Dorćol Platz teži postati centar održivog kulturnog i društvenog razvoja.

Zemunski buvljak

Ako volite Hrelić, voljet ćete i ovaj buvljak, koji postoji samo nedjeljom ujutro. Dijeli se na neograđeni i ograđeni dio, a ovaj prvi najbolje obiđite već oko 7 ujutro. Sat i pol kasnije tu je već inspekcija koja tjera "trgovce".

Restoran Enso, Mitropolita Patra 8

Ovaj restoran spaja istok, zapadnu Europu i tradicionalnu srpsku kuhinju. Inspiriran tradicionalnom kuhinjom, jela predstavlja na sasvim jedan drugačiji način. Najpoznatiji je bifteku koji se priprema na maslacu, bijelom luku i majčinoj dušici. Odrezak se servira na pireu od graška i preljeva se umakom od junećih kostiju. Uz jelo idu kremaste sezonske gljive i goveđi rep, pripreman u crvenom vinu.

Makadam concept store, Kosančićev venac

Predmeti od drveta, džemperi iz Sirogojne, umjetnička djela, jastuci, tepisi, antikviteti, nema što nema, a sve je u trgovini uređeno tako da svaki predmet dođe do izražaja. Koncept je osmislila Milena Radenković, koja putuje po cijeloj zemlji u potrazi za zaboravljenim stvarima koje otkriva, vraća im sjaj i donosi ih u svoju radnju. U bistrou u okviru radnje služe se autentična, autohtona vina, piva i rakije, ali i druge domaće delikatese.

Galerija Blatobran, Jevremova 38

Blatobran čini 12 umjetnika, koji teže širenju kreativnog djelovanja u sve pore društvenog života.

Muzej Nikole Tesle, Krunska 51

Ovo možda i nije nepoznato mjesto, ali vrijedno ga je spomenuti, ako već idete na ovaj dio Balkana. Smješten nadomak centru grada, u vili iz 1929., muzej je unikatna institucija znanosti i kulture koji posjeduje originalnu osobnu ostavštinu čuvenog znanstvenika, predmete i izume koje nećete vidjeti nigdje drugdje na svijetu. Stručna tura počinje svakih sat vremena.

Mini kazalište Le Studio, Venizelosova 42

Novo, eksperimentalno kazalište koje karakterizira snažno kazališno iskustvo, koje glumci, koji su toliko blizu publici ne izvode, već dijele, uvlačeći vas u svijet, u kojem granica između publike i predstave više ne postoji. Le Studio ima ograničen broj mjesta, svega 50, a nakon predstave obavezan je opušteni razgovor s umjetničkim timom uz dobru muziku. Karte za predstave, koje igraju petkom i subotom od 20 sati, rezervirajte unaprijed.

Remake, house fashion store, Ulica Kneza Sime Markovića 10

Kada ste obišli sve navedeno, uputite se u Remake i obavite shopping. Predmete za kuću, suvenire i druge predmete osmislile su slikarica Antea Arizanovic Mutaović, slikarica i stilistica i kostimografkinja Jovana Božović.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju