Za stari dio Lyona kojeg štiti i UNESCO karakteristični su brojni renesansi prolazi među kućama zvani „traboules“ od latinske riječi transambulare što znači prolaziti. Duboko u četvrtima Vieux Lyon (Stari Lyonu) i Croix Rousse, tamni, prljavi prolazi vode kroz stambene blokove, ispod ulica i u dvorišta. Ukupno 315 prolaza povezuje 230 ulica, ukupne duljine 50 kilometara.

Nekoliko prolaza iz Vieuxa Lyona potječu iz rimskog doba, ali većinu ih je sagradilo udruženje Canutsa, tkalaca svile u 19. stoljeću.

Skriveni prolazi kojima se neprimjetno šuljalo starim gradskim četvrtima u Lyonu služili su i pokretima otpora koji su djelovali u Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata pod njemačkom okupacijom. U njima su se skrivali i bježali od nacista. 

Tkalci su se služili tunelima da bi skratili put do središta grada i zaštitili materijal od kiše i snijega, ali i dok su bježali od vojske tijekom pobune.

Lyon je poznat kao grad svile još iz doba renesanse kad su se na sajmovima okupljali svjetski trgovci tog skupocjenog materijala. Do 1870. proizvodnja svile činila je 75 posto ukupne industrije Lyona s oko sto tisuća tkalačkih stanova. No povijest svile ima i svoju mračnu stranu.

Bogati trgovci zaposlili su tkalce u četvrti Croix-Rousse koji su radili za malo novca i u iscrpljujućim uvjetima. Nakon što im je to dozlogrdilo pobunili su se, a umiješala se i vojska. Stotine su umrle, a tisuće ranjene dok se pobuna nije ugušila.

Najslavniji prolazi Starom Lyonu su oni koji povezuju ulice St-Jean, Trois Maries i Rue du Bœuf. Kako bi se otvorila vrata dovoljno je pozvoniti. Kako bi približili mrežu skrivenih prolaza turistima, Francuzi su napravili i mobilnu aplikaciju da olakšaju snalaženje.

Tajna iz kamena: Primoštensko blago koje otkriva sve više ljudi Vinart: Babić - 2 Primošten Primošten +6 Vinart: Babić - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju