Talijani dobro znaju kako mirisni listići bosiljka, maslinova ulja i češnjaka koji se isprepliću u finom zelenom umaku otvaraju apetit. Brzinski pesto idealno je ljetno jelo kad vam se ne stoji kraj pećnice ili štednjaka, a za pripremu je potrebno tek deset minuta. Nakon pripreme možete ga čuvati u hladnjaku tri dana. Iskoristite ga i za jela s pečenim krumpirom, rezancima od sirovih tikvica, odreske...
Pesto poslužite sa širokim rezancima, a kako biste ih što brže skuhali, iskoristite kuhalo za vodu i skuhajte ih dok miksate sastojke za umak. Umjesto pinjola mogu se iskoristiti orasi, bademi, lješnjaci, pistacije, indijski oraščići, kikiriki ili sjemenke.
Pesto s tagilatellama:
200 g parmezana
120 g bosiljka
2 češnja češnjaka
100 g pinjola
100 g blanširanih badema
limun
100 ml maslinova ulja
tagliatelle ili široki rezanci
Priprema:
1. Stavite tjesteninu u proključalu vodu, iscijedite limun i naribajte mu koricu.
2. Izmiksajte parmezan pa dodajte listiće bosiljka.
3. Ubacite bademe, pinjole i češnjak, naribanu limunovu koricu i sok te maslinovo ulje pa izmiksajte u finu smjesu.
4. Poslužite pesto s tjesteninom.