Planeti Sunčevog sustava ne morate nužno promatrati teleskopom, kad se ionako svi nalaze u Zagrebu, a nalazio se čak i onaj odbačeni – Pluton.

I dok stanovnici metropole, bar velika većina, znaju da se u njihovom gradu kriju planeti, istina je kako uglavnom ne znaju gdje se one nalaze. Naravno, svima je manje-više poznato kako se Prizemljeno sunce (službeni naziv), poznata instalacija čiju izgradnju potpisuje Ivan Kožarić smjestilo u strogom centru grada u Bogovićevoj ulici. No gdje su drugi planeti? Kad je Zagreb postao svemir u malom? Za više pojašnjenja, potrebno se vratiti u (ne)daleku prošlost…

Kožarić je "Sunce" (kugla promjera dva metra obojana zlatnom bojom) napravio još početkom sedamdesetih, kad je ono postavljeno ispred Hrvatskog narodnog kazališta. S obzirom da instalacija nije imala potrebne dozvole ubrzo je uklonjena, te sve do 1994. nije ugledala svjetlo dana, kad je konačno odlučeno da se njome ukrasi Bogovićevu ulicu.



I tako je zlatna kugla sve do 2004. bila usamljena, dok na briljantnu ideju nije došao Davor Preis. Naime, on je odlučio napraviti instalaciju Devet pogleda, tj. postaviti sjajne metalne kugle raznih veličina i izgleda koje bi predstavljale planete Sunčevog sustava. Svaka od devet kugli napravljena je u istom mjerilu kao Kožarićevo Sunce, a i njihov položaj, tj. udaljenost je također napravljena u istom mjerilu kao i u svemiru! Na ovaj način grad je dobio Sunčev sustav, a slavna instalacija iz Bogovićeve uspješno je inkorporirana u novu Preisovu instalaciju.



E sad, pitanje je, kako to da malo ljudi zna za planete, a još ih manje zna gdje se oni nalaze? Jednostavno, planeti najbliži Suncu (Merkur, Venera, Zemlja) prolaznici su možda primijetili šećući gradom, dok su neke druge, prilično van ruke. Posebno se to odnosi na Neptun i Pluton (tad je još imao status planeta) koji su se smjestili u kvartovima koje turistički ne posjećujete.
No, ako ste nakon ove priče i spoznaje da živite u gradu prepunom planeta željni svaki od njih i pronaći, mi ćemo vam rado u tome pomoći, i odvesti vas na "šetnju“ gradom.

Šetnju započinjemo gradskim središtem, gdje se odmah u blizini sunca nalaze tri planete. Margaretska 3 adresa je na kojoj se smjestio Merkur, Venera stanuje na Trgu bana Jelačiča 3, dok se Zemlja smjestila na još jednoj odličnoj poziciji, na adresi Varšavska 9. Ostanimo još malo u gradu, no svratimo do ulice tako mile Zagrepčanima i turistima, Tkalčićeve. Gotovo na početku, na broju 21 nalazi se Mars, i on zaokružuje priču o planetima u strogom gradskom centru.



Obilazak nas sad vodi malo dalje, do Šalate, gdje se na jednoj kamenoj ogradi sigurno smjestio Jupiter. S obzirom da se radi o najvećem planetu, njega sigurno nećete promašiti. Nakon Šalate, idemo prema Maksimiru. Skrenete najprije u Mašićevu ulicu te zatim dođete do Račićeve 1. Na tom mjestu, pronaći ćete planet najpoznatiji po svom prstenu, Saturn.



Za sljedeća tri, u pravilu vam je potrebno neko prijevozno sredstvo. Na adresi Siget 9, odmah preko puta Velesajma, mjesto pod suncem našao je Uran. Nakon što posjetite njega, najbolje je sjesti u automobil i odvesti se n Kozari put 48, gdje ponosno stoji planet koji ime dijeli s rimskom bogom mora, Neptun.



I za kraj, još jedan, koji, da je instalacija postavljena desetak godina kasnije, vjerojatno ne bi ni bio njen dio. Radi se naravno o Plutonu, koji se nalazi na podvožnjaku na Aleji Bologne. Iako više nije planet, tablu još možete pronaći tamo, dok je sićušni planet, netko otrgnuo s instalacije, možda tako poručivši kako za Plutona više definitivno nema mjesta u "odabranom društvu".
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju