1. Advent u Osijeku

Predblagdanska događanja u Osijeku započinju 25. studenog, a intenziviraju se nakon 2. prosinca, odnosno Dana grada. Većina događanja, uključujući i božićne sajmove te koncerte na otvorenom bit će koncentrirana oko Tvrđe, odnosno na Trgu Svetog Trojstva. Posjetitelje očekuje i vinski festival, nacionalni dan fiš-paprikaša, veseli božićni tramvaj s vilenjacima, Motomrazovi te druge zabavne aktivnosti uz nezamjenjivo kuhano vino te zapanjujuću atmosferu kroz ukrašena božićna drvca. Više o adventskom sajmu u Osijeku čitajte na internetskim stranicama TZ grada Osijeka.

Šibenik će ove godine biti domaćin prvog ekološki osviještenog Adventa u Hrvatskoj. Adventura 2016. Budi u Šibeniku bit će lišena plastike i plastične ambalaže, a sve što se bude koristilo u ugostiteljstvu i prodaji bit će biorazgradivo. 2. Advent u Vinkovcima
Petci u Vinkovcima ove su zime rezervirani za zabavne sadržaje, a subote za glazbene koncerte. U programima Adventa u Vinkovcma sudjelovat će 500 izvođača, održat će se 22 koncerta, a Vinkovčani će po prvi put moći uživati u klizanju na klizalištu 10 sa 20 metara i to u samom srcu Pješačke zone, o kojem više možete saznati ovdje.

Posjetitelji će se moći osladiti mega savijačom od jabuka dugom sedam metara, a djeca će osim klizanja moći uživati u Božićnom zabavnom parku s gondolama i vlakićima, slamnatim sobovima i sanjkama.

3. Advent u Baranji

Nezaboravni provod posjetitelje očekuje u manjim mjestima u Baranji. Ljubitelji čvaraka svakako bi trebali posjetiti zimski vašar u Karancu 26. studenog 2016. jer se s početkom od 10.30 sati organizira natjecanje u topljenju ovih slasnih zalogaja. Dan kasnije svratite na božićni sajam u Petlovcu na kojem ćete moći vidjeti žive jaslice, nastup pučkih pjevačica crkve svetog Lovre iz Baranjskog Petrovog sela, kao i njihovog KUD-a Seljačka sloga.

Budite u dvorištu dvorca Esterhazy u Dardi, 4. prosinca od 13 sati gdje će se čitati blagdanske priče, crtati novogodišnji motivi i razmjenjivati recepti te božićni kolači. Bit će upriličen nastup zborova Osnovne škole Darda – Dardians i Simpići, kao i grupe Canasta, a od 20 sati prisustvujte puštanju lanterni.
Ne propustite niti Božićni sajam u Kneževim Vinogradima 11. 12. 2016. od 15 sati, te sedam dana kasnije u Belom Manastiru na Trgu slobode gdje će se plesati, pjevati, puštati lanterne, te uživati u vatrometu uz neodoljive zvukove 'Na lijepom plavom Dinavu'.

4. Advent u Splitu
Splitska adventska događanja odvijat će se od 26. 11. 2016. do 7. siječnja 2017. na rivi i mnogim gradskim trgovima. Posjetitelje očekuju organizirani koncerti klapa, grupa i DJ-eva, a crkveni zborovi priređuju već tradicionalno božićne koncerte. Advent na Pjaci donosi upoznavanje s božićnom tradicijom različitih hrvatskih regija, kao i bogat gastronomski program.

Šestu godinu zaredom bit će održan i program Gastro Advent koji promiče svjetske blagdanske običaje u splitskim restoranima. Moći će se probati odabrana adventska jela po popularnim cijenama od bakalara na sto načina, preko frankfurtskih rebaraca s kiselim kupusom i mađarskog gulaša do guske s knedlama od krumpira.

5 Advent u Šibeniku
Šibenik će ove godine biti domaćin prvog ekološki osviještenog Adventa u Hrvatskoj. Adventura 2016. Budi u Šibeniku bit će lišena plastike i plastične ambalaže, a sve što se bude koristilo u ugostiteljstvu i prodaji bit će biorazgradivo. Adventski sajam održat će se u parku Roberta Visianija, Kraljev dvor rezerviran je za glazbeni i ugostiteljski program, prostor Kod sata za izložbeno-prodajni dio, a Tvrđavica za najmlađe gdje će biti organizirane i razne ekološke radionice.

Blagdanski duh oplemenit će klizalište na otvorenom na Trgu Ivana Gorana Kovačića, koje će biti pušteno u pogon na blagdan sv. Nikole (6.12), a na Badnjak će se s Kraljevog dvora puštati lampioni što će biti uvertira u proslavu 950. godišnjice od prvog pisanog spomena Šibenika.



6. Advent u Opatiji

Ljubitelji čokolade doći će na svoje na Adventu u Opatiji koji će biti održan u parku sv. Jakova od 26. studenog do 8. siječnja 2017. Osim trodnevnog 11. Festivala čokolade koji će se održati u opatijskoj ljepotici, Kristalna dvorana hotela Kvarner bit će domaćin sajma ukusnih proizvoda od kakaa po imenu Čokoladna čarolija.

Svakoga dana od 18 do 21 sat u parku Sv. Jakova prikazivat će se hologramske čestitke, odnosno 3 D projekcije u prostoru, o čemu više možete saznati ovdje.

7. Advent u Varaždinu

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu od 25. studenog do 15. siječnja 2017. uskoro će biti otvoreno drugo najveće klizalište na otvorenom u Hrvatskoj. Ledena čarolija bit će obogaćena i Kućom djeda Mraza, ali i pozornicom za brojna glazbena događanja kao što je koncert Prljavog kazališta (5.12.) te raznih klapa i grupa. Adventska događanja bit će upriličena i na trgu kralja Tomislava uz bogatu ugostiteljsku ponudu te blagdanski selfie booth za praznično fotografiranje.

S Kapucinskog trga napravljena je šetnica do Korza ulicom Ankice Opolski gdje će ove godine biti smješteno desetak kućica s prigodnom prodajom, kao i na Trgu slobode gdje će svoje proizvode izložiti varaždinski obrtnici.

8. Advent u Čakovcu
U petak 25. studenog započinje adventska čarolija na nekoliko prekrasnih lokacija u gradu Zrinskih – od prostora Atrija Starog grada preko Franjevačkog trga i ulice kralja Tomislava do prostora Muzejsko informativnog centra, zgrade Scheier i Centra za kulturu. Za najmlađe bit će upriličene kreativne radionice, druženje s Djedom Mrazem, nastupi KUD-ova i mažoretkinja, dječjih vrtića i slično.

U sklopu Adventskog sajma bit će organiziran Prvi međunarodni festival karikatura, a posjetitelje će razveseliti i klizalište na Trgu Republike koje će biti otvoreno tijekom cijelog Adventa.

9. Advent u Kutini
Ovoga se prosinca u gradu Kutini po prvi put održava manifestacija po imenu Kutinska zima koja uključuje sajamsku prodaju prigodnih blagdanski predmeta, zanimljiv glazbeni program te animaciju za djecu uz bogatu ugostiteljsku ponudu.

U sklopu iste otvara se i prvo sintetičko klizalište u Hrvatskoj na oko 300 četvornih metara, koje je po svojoj konstrukciji predstavlja apsolutnu revoluciju jer se postavlja poput laminata.

10. Advent u Zagrebu
Najveće klizalište na otvorenom u Hrvatskoj Ledeni park i ove će godine biti otvoreno na Tomislavcu, odnosno između Umjetničkog paviljona te spomenika prvom hrvatskom kralju od 26. studenog 2016. do 8. siječnja 2017.

U istom vremenskom periodu Tomićeva i Kurelčeva ulica postat će adventske meke za ljubitelje odlične hrane i glazbe. Tomićeva ulica bit će preimenovana u Chef Street jer će na ulici biti predstavljeni neki od najpoznatijih hrvatskih kuhara poput Dine Galvagna, Brace Sanjina, Tvrtka Šakote i Hrvoja Zirojevića. Kurelčeva će, pak, postati najveći disko na otvorenom u sklopu petog po redu Fuliranja.

Blagdanska bajka ne bi bila potpuna bez Adventa na Zrinjevcu s alejom od 220 platana, sajamskim kućicama sa starim specijalitetima poput krpica sa zeljem kakve su spremale naše bake i božićnim klasicima i valcerima čiji će se zvukovi puštati iz Glazbenog paviljona.

Za mladu i urbanu publiku namijenjen je Advent na Europskom trgu (od 26. studenog 2016. do 1.1. 2017.) na kojem će biti prikazivani filmovi, održane izložbe i koncerti, služit će se kuhano vino te biti postavljeni štandovi s božićnim suvenirima. Blagdanski šoping moći će se obaviti i u Bogovićevoj, Gajevoj, Petrićevoj te Varšavskoj ulici gdje će biti postavljeni štandovi u sklopu Božićnog sajma.

Svi oni koji u pretrpanim rasporedima ne stižu podići glavu i uživati u prekrasnoj arhitekturi Zagreba, namijenjen je program "S božićnih balkona“. Riječ je o ciklusu od četiri koncerta klasične glazbe svake nedjelje u 19 sati s balkona u Tkalčićevoj 31 i Hrvatskog narodnog kazališta počevši od 27. studenog. Posjetitelji će moći čuti klasične melodije Handle, Bacha, koračnice Ivana pl. Zajca i tradicionalne blagdanske klasike u izvođenju Ad gloriam barssa, šestočlanog sastava limenih puhača iz orkestra Opere HNK u Zagrebu i Zagrebačke filharmonije.



Ljubitelji mode će od 10. prosinca do 31. prosinca moći uživati u Modnom Adventu u prolazu Oktogon (koji povezuje Trg Petra Preradovića s Ilicom 5). U najljepšem prolazu u gradu poznati će hrvatski dizajneri predstaviti svoje nove kolekcije, ali i umijeće za miks pultom te kulinarske vještine.

Od 16. do 23. prosinca Trg žrtava fašizma postaje mjestom brojnih edukativnih radionica, performansa i uživanja uz maštovita umjetnička djela. U Domu hrvatskih likovnih umjetnika u istom će periodu biti održan sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta ArtOmat.

Svakog vikenda u prosincu na platou Gradec održavat će se besplatni koncerti popularnih bendova i glazbenih zborova, a u atriju Galerije Klovićevi dvori bit će napravljeno klizalište bez leda. Ovdje će biti postavljen i specijalan okvir za snimanje najljepše adventske fotografije s pogledom na Zagrebačku katedralu, iz kojeg će po potrebi padati snijeg.

Tunel Grič će od 16. do 24. prosinca ispričati Božićnu bajku na posve nov način, kroz 3D instalacije na stropu, biranu glazbu u veličanstvenoj akustici prostora i uz video projekcije, te tako stvoriti uistinu neponovljivu atmosferu.

Ne znate kamo bi s djecom u predblagdansko vrijeme? Svratite kod Rudolfa na Strossmayerov trg gdje će svakoga dana od 11 do 18 sati biti upriličen program za djecu do 12 godina. Na koncu s mališanima možete posjetiti i Ledenu bajku Djeda Mraza na Zagrebačkom velesajmu gdje će od 28. prosinca 2016. do 2. siječnja 2017. plesati, pjevati, klizati, jesti i uživati u dječjem smijehu i zabavi.

Cijeli program Adventa u Zagrebu pronađite na službenim stranicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju