Svima nam je dobro poznato kako je talijanska gastronomija čudo, no i ona ima neka pravila. Tako će vam Talijani često preporučiti da u određenim regijama uživate u određenoj hrani i piću, pa krenimo s odabirom...

Ako ste se zatekli u regiji Veneto i želite naučiti tajne kuharskog zanata, a ne manjka vam ni eura u novčaniku, posjetite vilu u Casagrandeu gdje ćete biti u prilici naučiti kako napraviti savršene torteline, cheescake s ricottom, ali i posjetiti tržnicu u Veneciji i kupiti svježu ribu. Jasno, kad ste već skupo platili red je da pronađete i tartufe, koji vas čekaju u šumama, a naravno, što je dobar izlet bez dobrog vina... Nažalost, kao što smo već rekli, ovakvo iskustvo itekako košta, a šestodnevno učenje kuhanja uz nabrojene izlete stajat će vas nešto manje od 3 tisuće eura...

Talijanska gastronomija - 3 Talijanska gastronomija - 3 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Tko voli hranu, po nekoj logici, obično voli i vino. Posjetite Kampaniju i krenite obalom. Ubrzo skrenite u unutrašnjost i pronađite mali gradić Tramonti, koji je skrio sjajnu vinariju Tenuta San Francesco. Ovdje vam se nudi ručak uz kušanje vina, a oni koji su ga imali sreću probati, naročito predlažu vino „Per Eva“.

No vratimo se malo sjevernije, točnije u regiju Emilia Romagna, gdje bi kao turisti cijeli dan mogli razgledavati znamenitosti i diviti se arhitekturi. Ipak, ovaj put nas zanima ponešto drugačiji turizam, onaj gastronomske naravi. Kad ste već ovdje, obvezno probajte pravi umak „bolognese“, ali i posjetite tvornicu parmezana, Naravno, ako vam prilike dopuštaju, skoknite i do Modene te kušajte čuda koja priprema chef Massimo Bottura u jednom od najboljih restorana na svijetu – osteriji Francescani.

Talijanska gastronomija - 4 Talijanska gastronomija - 4 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Naravno, i druge regije nude razna čuda, pa je u Toskani grijeh ne zastati na zelenim obroncima i potražiti dobru vinariju. U Južnom Tirolu naići ćete na sjajna vina, na Siciliji na riblje specijalitete, dok ćete na Sardiniji uživati (ili možda ne) u slavnom siru casu marzu, koji se mnogi ipak, ne usude jesti jer im nije draga pomisao na "stanovnike" tog sira. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju