Svima nam je dobro poznato kako je talijanska gastronomija čudo, no i ona ima neka pravila. Tako će vam Talijani često preporučiti da u određenim regijama uživate u određenoj hrani i piću, pa krenimo s odabirom...

Ako ste se zatekli u regiji Veneto i želite naučiti tajne kuharskog zanata, a ne manjka vam ni eura u novčaniku, posjetite vilu u Casagrandeu gdje ćete biti u prilici naučiti kako napraviti savršene torteline, cheescake s ricottom, ali i posjetiti tržnicu u Veneciji i kupiti svježu ribu. Jasno, kad ste već skupo platili red je da pronađete i tartufe, koji vas čekaju u šumama, a naravno, što je dobar izlet bez dobrog vina... Nažalost, kao što smo već rekli, ovakvo iskustvo itekako košta, a šestodnevno učenje kuhanja uz nabrojene izlete stajat će vas nešto manje od 3 tisuće eura...

Talijanska gastronomija - 3 Talijanska gastronomija - 3 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Tko voli hranu, po nekoj logici, obično voli i vino. Posjetite Kampaniju i krenite obalom. Ubrzo skrenite u unutrašnjost i pronađite mali gradić Tramonti, koji je skrio sjajnu vinariju Tenuta San Francesco. Ovdje vam se nudi ručak uz kušanje vina, a oni koji su ga imali sreću probati, naročito predlažu vino „Per Eva“.

No vratimo se malo sjevernije, točnije u regiju Emilia Romagna, gdje bi kao turisti cijeli dan mogli razgledavati znamenitosti i diviti se arhitekturi. Ipak, ovaj put nas zanima ponešto drugačiji turizam, onaj gastronomske naravi. Kad ste već ovdje, obvezno probajte pravi umak „bolognese“, ali i posjetite tvornicu parmezana, Naravno, ako vam prilike dopuštaju, skoknite i do Modene te kušajte čuda koja priprema chef Massimo Bottura u jednom od najboljih restorana na svijetu – osteriji Francescani.

Talijanska gastronomija - 4 Talijanska gastronomija - 4 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Naravno, i druge regije nude razna čuda, pa je u Toskani grijeh ne zastati na zelenim obroncima i potražiti dobru vinariju. U Južnom Tirolu naići ćete na sjajna vina, na Siciliji na riblje specijalitete, dok ćete na Sardiniji uživati (ili možda ne) u slavnom siru casu marzu, koji se mnogi ipak, ne usude jesti jer im nije draga pomisao na "stanovnike" tog sira. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju