Kad vam netko spomene Frankfurt, vjerojatno prva stvar koja vam padne na pamet jest aerodrom, jedan od najprometnijih u Europi. Druga stvar koje ćete se sjetiti nakon letenja jesu financije i neboderi, a teško ćete ovaj njemački velegrad povezati s turizmom. No to ne znači da ovdje sadržaji ne postoje, jer grad koji s okolicom broji više od 2 milijuna duša jednostavno mora imati bogatu ponudu, pa krenimo redom!

Čega sve ima u tom Frankfurtu?

Dobar dio turista u stranom gradu za početak uvijek traga za muzejima i galerijama. Prva oaza umjetnosti koju bismo preporučili svakako je muzej Staedel, gdje trenutačno možete uživati u izložbi Henrija Matissea. U slučaju da vam se ne gledaju djela starog francuskog majstora, tu su muzeji Schirn i MMK koji se mogu pohvaliti bogatom kolekcijom moderne umjetnosti, dok će MAK sve ljubitelje dizajna ostaviti bez daha. No ako niste umjetnički tip i zanima vas više povijest, tada preporučujemo Povijesni muzej koji se nedavno otvorio na novoj lokaciji. U njemu ćete pronaći sve o povijesti Frankfurta, vidjeti kako se nekad živjelo, kako se grad razvijao i slično.

Frankfurt - 2 Frankfurt - 2 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Nakon muzeja vrijeme je za malo zelenila. Zaputite se u botanički vrt, ogromni Palmengarten koji je otvoren još u 19. stoljeću, a prostire se na 22 hektara površine. Ovdje se, naravno, našlo mnoštvo biljaka iz najrazličitijih područja, primjerice monsunskih šuma, pustinja, subarktičkog pojasa... Ljeti se u vrtu održavaju koncerti, a ogladnite li, čeka vas restoran Lafleur, koji se diči s dvije Michelinove zvjezdice.

Kad ste se najeli, vrijeme je za nastavak obilaska. Sjednite u neobično obojeni tramvaj Ebbelwei Express i posjetite gradske zanemnitosti, poput zoološkog vrta, četvrti Romerberg i trga Willyja Brandta. Poslije ovog obilaska, preporučamo odlazak u Kleinmarkthalle, najveću gradsku tržnicu gdje ćete uživati u lokalnim kobasicama, ali i fantastičnom sušiju. Jasno, ako u grad dolazite s boljom polovicom, morate biti spremni i na šopingiranje, a za to su idealne ulice Bruckenstrasse i Wallstrasse.

Frankfurt - 3 Frankfurt - 3 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Ručak, večera (punjenje želuca)

Za početak, nemoguće je ne preporučiti restoran Druckwasserwerk koji se smjestio u tvornicu iz 19. stoljeća. Meni je europski, pa ćete naći specijaltete kuhinja starog kontinenta poput bečke šnicle, raznih tjestenina, ali isto tako i uživati u krvavom odresku. Ipak, restoran najposebnijim čini ambijent u kojem se nalazi.

Na rijeci Majni naići ćete na brod Donnerboot. Kao što mu i samo ime govori, ovdje se uglavnom poslužuju turski specijaliteti, u prvom redu kebab, no na meniju se nalazi i riba, baš kao i prava domaća limunada.

Frankfurt - 4 Frankfurt - 4 (Foto: Thinkstock/Guliver)

U potrazi za desertom naići ćete na Cafe Laumer, mjesto gdje se uz miris kave sjajno sljubljuju ranorazni kolači. Oni se spremaju direktno u Laumeru, a štrudle od jabuka i šljiva su za prste polizati. Također, ovdje možete i doručkovati i ručati.

Vrijeme za finu kapljicu

Frankfurt je slavan po cideru Ebbelwoi, no ako naručite i „vino od jabuke“, svi će vas razumjeti. Ebbelwoi se pije sam ili se miješa s mineralnom, a koji god pub odaberete, nećete pogriješiti, jer je cijena manje više svugdje ista. No, možda ne bi bilo loše avanturu započeti u Kanonesteppel ili Gemalte Haus, gdje uz Ebbelwoi možete uživati i u pristupačnoj lokalnoj kuhinji.

Što se tiče „modernijih“ napitaka, posjetite Rote Bar, koji je poznat po spravljanju vrhunskih koktela. Cijene idu od 8 eura na više, a vi se na trenutak maknite od Mojita, Bloody Mary, Long Islanda i drugih, te naručite koktel Hoffmann (rum, limeta i đumbir) nazvan po slavnom doktoru i psihijatru Heinrichu Hoffmannu.

Frankfurt - 5 Frankfurt - 5 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Ako pak tražite mjesto za ispiti dobru kavu, preporučili bismo odlazak na dva mjesta s dugogodišnjom tradicijom. Jedno od njih je Wissmuller's Stern Kaffe u Bockhenheimu, a drugo Wacker's u centru grada. Ovaj drugi radi od 1914. godine, a trenutno njime upravlja četvrta generacija osnivačeve obitelji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju