Tradicionalni Festival tripica održava se u restoranu Bicko, na Karlovačkoj 24, u Zagrebu u petak, 10. ožujka.

Tripice su u našim krajevima nekada bile neizostavno jelo težaka, radnika, ali i sladokusaca iz raznih društvenih slojeva. Danas je ovo jelo pomalo zaboravljeno te se u njemu uživa tek u rijetkim prilikama.

Na hrvatskom tlu je poznato od davnina, a vitalac vuče korijene još iz vremena starih Grka. Tripice (dolazi iz Francuskog jezika tripe), fileki (od njemačkog Flecken), dropci, tripe, škembići (od turskog işkembe), burag ili vamp jelo je koje se spravlja u mnogim krajevima svijeta na vrlo raznolike načine.

Priprema se u pravilu kuhanjem narezanih komada želuca zajedno s ostalim namirnicama u vodi, sve dok se ne dobije jelo nalik gustoj juhi ili gulašu. Ostali sastojci variraju od područja do područja, od kuhara do kuhara. U Hrvatskoj luk i slanina (špek) odnosno panceta neizostavni su dodatci. Najčešće se pripremaju juneće ili goveđe tripice. U Zagori i primorju cijenjene su janjeće tripice. Vrlo rijetko, tek u ponekim primorskim ribarskim mjestima, mogu se još kušati i tripice od tune ili grdobine.

U Bicku ćete tripice moći zaliti finom kapljicom Iločkih podruma, a u ponudi će biti traminac, rajnski rizling, graševina, chardonnay, frankovka rose, svi lanjske berbe. Chef koji će spremiti 4 autorska recepta je Almo Čatlak. Festival počinje u 17 i traje do ponoći, a ulaz je 50 kuna.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju