Na Zagrebačkom velesajmu od 23. do 25. veljače 2018. održat će se 3. Festival maslina u Zagrebu. Organizator Festivala je udruga Zagrebački maslinarski institut, a suorganizatori su Savjetodavna služba i Zagrebački velesajam. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a medijski pokrovitelji časopisi „Maslina“ i „Maslinar“ te Zadarski list.
Intenzivne pripreme organizatora su pri kraju i želja nam je da što više maslinara sudjeluje na Stručnom skupu, radionicama za posjetitelje, da posjete bogatu prodajnu izložbu ulja i drugih proizvoda od maslina. Na Festivalu će biti predstavljeni i rezultati analize i senzorskog ocjenjivanja preko 200 pristiglih uzoraka maslinova ulja, koja su pristigla iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.
Ovogodišnji Stručni skup, koji je dio Festivala, bit će još bogatiji i opsežniji od prethodnih. Svoja će izlaganja imati vrhunski stručnjaci i znanstvenici iz područja maslinarstva, ali i nutricionisti i liječnici koji će govoriti o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja. Posebnost ovogodišnjeg Stručnog skupa su teme i primjeri izvrsnosti iz područja povijesti maslinarstva, iz hrvatske maslinarske tradicije, kao i primjeri uspješnih razvojnih projekata.
Festival maslina u Zagrebu
(Foto: PR)
Spomenimo neka područja:
• aktualna problematika maslinarske proizvodnje
• potencijal hrvatskih sorata i klonova maslina u brendiranju hrvatskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja
• karakterizacija djevičanskih maslinovih ulja
• hrvatska maslinarska tradicija
• arheološki nalaz i rekonstrukcija povijesne uljare
• maslinarstvo u EU i EU-projekt o održivom korištenju biomase iz maslinika
• uloga funkcionalnih ulja i masti u prevenciji i tretmanu pojedinih bolesti i stanja
• maslina i maslinovo ulje kao ključni sastojci mediteranske prehrane
• prilagodba introduciranih sorata maslina agroekološkim uvjetima našeg priobalja
• cijepljenje maslina
• poticanje razvoja maslinarstva na području parka prirode
• uzgoj kapara u masliniku
• maslina i razvoj ruralnih područja
Na radionicama i vođenim degustacijama maslinovih ulja posjetitelji će moći naučiti razlikovati dobra od loših ulja te prepoznati poželjne karakteristike, ali i nedostatke ulja. Tu su i druge radionice na kojima će posjetitelji moći naučiti kako proizvesti dobru kremu na bazi maslinova ulja.
Svi zainteresirani su dobrodošli na festival, koji je za posjetitelje otvoren u petak 23. veljače 2018. od 15 do 19 sati ili u subotu i nedjelju 24. i 25. veljače 2018. od 9 do 19 sati.
Više o festivalu na: www.zagreboliveinstitute.hr