Ne jesti meso nije lako, a posebno teško zna biti na putovanju. Ipak u ovim zemljama restorana koji ne poslužuju meso ima sasvim dovoljan broj, pa ako niste tip od bifteka i hamburgera, a želite odmor na kojem ćete bez problema naći i restorane za sebe, proučite malo ovaj članak.

Stranica Eco Experts dala je nedavno odgovor na pitanje koliko je teško biti vegetarijanac u 26 europskih zemalja. Jednostavno, rangirale su zemlje prema broju vegetarijanskih restorana na 100 tisuća stanovnika, prema prosječnoj cijeni jednog kilograma mesa te prema godišnjoj konzumaciji mesa po osobi.



Uzevši u obzir navedene parametre, rezultati su pokazali kako je najbolja zemlja za vegetarijance – Švicarska. Stanovnici zemlje satova, sira i banaka imaju najviše vegetarijanskih restorana na 100 tisuća stanovnika, njih čak 165,94. Zemlja je dom i prvog vegetarijanskog restorana, otvorenog davne 1898., Hiltla. Što se tiče konzumacije mesa, Švicarci su se našli na osmom mjestu, a svaki Švicarac prosječno godišnje pojede 74,7 kg mesa.

Razlog tomu djelomično leži i u cijenama jer kilogram mesa u prosjeku stoji 28,55 eura, a zanimljiv je podatak kako je gotovo polovica stanovništva u dobi od 15 do 34 godine prestala konzumirati meso ili je bar značajno smanjila njegov unos.



Švicarce slijede dvije sjeverne zemlje, Finska i Norveška, a u prvih deset još su se smjestili Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Mađarska, Italija, Estonija i Irska. Očito, u nordijskim zemljama baš i ne žive mesojedi, uz izuzetak Danske koja se smjestila na 25. mjestu.

Napomenimo još kako je u istraživanje bila uključena i Hrvatska te je završila 21., dok je najgora zemlja za vegetarijance u Europi – Portugal.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju