Električni zrakoplovi su letjelice budućnosti jer štede novac i vrijeme, te su naklonjeniji okolišu od klasičnih aviona. Povrh svega, ove bi letjelice trebale biti tiše nego klasični avioni zbog čega ih neki nazivaju Letećim Teslama.

Mala tvrtka Zunum Aero iz Kirklanda u američkoj saveznoj državi Washington objavila je kako razvija hibridnu električnu letjelicu koja će u krilima imati pohranjene baterije. Ona bi trebala moći primiti do 50 putnika, a bila bi namijenjena kratkim letovima.

Točnije, električna letjelica koristila bi se za putnički promet između dva mjesta s udaljenošću od maksimalno 1600 kilometara. Prvi prototip trebao bi biti završen kroz dvije godine, a putnicima na kratkim relacijama bi trebao osigurati jeftinije zrakoplovne karte čija cijena zna biti vrlo visoka.

Jeftinije aviokarte

Iza projekta stoji zrakoplovni inženjer Ashish Kumar, koji je ime dao ime prema majanskoj riječi tzunuum za pticu kolibrić.

On tvrdi da će njegova hibridna pogonska tehnologija smanjiti troškove aviokompanija za 40 do 80 posto, pa ne čudi što su ga već podržali JetBlue Technology Ventures i Boing.

Zunum Aero nije prva tvrtka koja razmišlja o električnim putničkim zrakoplovima. U srpnju 2015. Airbus je pokazao kako izgleda let malom električnom letjelicom E-Fan Demonstrator preko La Mancha.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju