Žila kucavica grada Dubrovnika najslavnija i najpoznatija je naša ulica u cijelom svijetu. Ulica po kojoj se u špici sezone, kada u ovaj grad u jednom danu pristane i po nekoliko trajekata, zna prošetati i nekoliko desetaka tisuća turista.

Stradun ili Placa, kako je nazivaju Dubrovčani, glavna je ulica u Dubrovniku točnije u njegovoj staroj gradskoj jezgri. Naziv Stradun potječe od Mlečana koji su se time rugali dužini ulice jer je to naziv za dugu ulici, a Placa od latinske riječi 'platea' što znači ulica.

Nastala je nasipavanjem močvarnog kanala koji je razdvajao dva dubrovačka naselja, Ragusu i Dubravu. Tako je u 9. stoljeću stanovništvo nasipavanjem kanala stvorilo jedan grad. Proteže se iz smjera istoka prema zapadu, od Vrata od Pila prema Vratima od Ploča.

Cijela ulica popločena je kamenim blokovima, toliko uglačanim da se sjaje kao parket, što zna biti škakljivo za vrijeme kiša ili zimi kada zahladi. Uz dvaju vrata na njegovom početku i kraju nalaze se i dvije fontane, Velika i Mala Onofrijeva česma, te dva zvonika, Gradski zvonik i zvonik franjevačke crkve i samostana.

Današnji izgled Stradun je dobio nakon katastrofalnog potresa 1667. godine kada je uništen cijeli grad. Nakon tog potresa, gradske su vlasti statutom odredile način gradnje stambenih zgrada na Stradunu. Prizemlje je uvijek bilo rezervirano za 'poslovni' prostor, prvi kat za stambeni, a spavaće sobe nalazile su se na drugom katu. Zanimljivo je da su se kuhinja i ostale gospodarske prostorije nalazile u potkrovlju. Nakon potresa buknuo je veliki požar koji je uništio veliki broj zgrada te su gradske vlasti istom Odredbom naložile da se kuhinje presele u potkrovlja, kako bi se sprečavalo širenje požara.

Dva su događaja od posebnog značaja za Strdaun i Dubrovčane. Najvažniji je Festa sv. Vlaha koja se zbiva 3. veljače i doček Nove godine koji se posljednjih nekoliko godina svrstava u 10 najboljih dočeka na svijetu.

O popularnosti Straduna, ali i njegovoj neizmjernoj ljepoti i važnosti, govori i činjenica da je posljednjih nekoliko godina odabran kao kulisa za snimanje nekoliko popularnih serija i filmova kao što su 'Star Wars' i 'Game of Thrones'.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju