Dolazak na vrijeme za Švicarce nije samo stvar bontona, već je i način života. Ova alpska nacija u točnosti nalazi utjehu te se odlikuje pouzdanošću. Točnošću iskazuju poštovanje prema svojim prijateljima, poznanicima i kolegama te pokazuju da im je stalo do njihovog vremena.

Ako se s nekim dogovorite za sastanak u 14 sati, Švicarac će na njega doći u 14 sati, a ne pet minuta prije ili kasnije. Za mnoge strance ovo je nepoznati koncept zbog čega mogu nerijetko uvrijediti svoje domaćine kada se ne pridržavaju istog koda ponašanja.

Ne čudi stoga niti što su Švicarci svjetski predvodnici u proizvodnji kvalitetnih satova.

Točni taksiji i prepuni kafići

Nitko nije siguran što je uzrok ovakvom ponašanju, no neki pretpostavljaju da je na točnost nacije utjecao geografski položaj. Ipak govorimo o alpskoj zemlji čija se prosječna nadmorska visina kreće od 500 do 800 metara, a najveći vrhovi prelaze preko 4000 metara.

Da bi si osigurali hranu, nekoć su Švicarci morali biti točni sa sađenjem kako bi uživali u plodovima bujne žetve.

Točnost ima brojne prednosti, ali i pokoju manu. Primjerice, taksiji uglavnom uvijek dolaze u dogovoreno vrijeme, ali zato svi uzimaju popodnevnu pauzu u 16 sati, pa je u to doba gotovo nemoguće naći slobodno mjesto u kafiću.

No nisu baš svi savršeno točni u Švicarskoj. Nedavne studije pokazale su da vlakovi državne švicarske željeznice u prosjeku kasne po tri minuta, što većina smatra neprihvatljivim ponašanjem. Pogotovo kad se uzme u obzir da japanski vlakovi u prosjeku kasne samo 36 sekundi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju