''S talijanskom kuhinjom, kad je o večeri s prijateljima riječ, ne možete pogriješiti'', uvjerila nas je naša Sandra Rončević, koja je pripremila savršenu italogozbu, i to u pravom talijanskom posuđu Tognana. Nitko sigurno neće ostati gladan s jelima poput tjestenine u umaku od rajčice i ricotte u klasičnom ili zapečenom obliku ili pak slasnim brusketama s rajčicom i mozzarellom, naravno uz neobilaznu platu s mekanim pršutom, sirom i nekoliko boba grožđa. 

Zapečene bruskete s rajčicom i mozzarellom

Sastojci: 

8-10 šnita kruha (s prirodnim kvasom i baguette)
150 ml konzervirane fino sjeckane rajčice
125 g mozzarelle di bufala
125 g mozzarellina
maslinovo ulje
sol, papar
listovi svježeg bosiljka

Priprema: 

U zdjelici izmiješajte sjeckanu rajčicu s malo soli, malo papra i žlicom maslinova ulja. Mozzarellu di bufala sobne temperature natrgajte na komadiće pa umiješajte u rajčicu.

Kruh narežite na tanje šnite, premažite ih pripremljenim nadjevom i još jednom lagano pokapajte maslinovim uljem. Bruskete složite u pleh za pečenje pa ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite 10 minuta.

Bruskete s rajčicom i mozzarellom Bruskete s rajčicom i mozzarellom (Foto: Sandro Sklepić)

Izvadite iz pećnice, složite na pladanj po mogućnosti poput onog Tognanina od škiljevca koji zadržava temperaturu. Na takvim pladnjevima vaše će bruskete duže zadržati toplinu, dok će primjerice carpaccio od ribe ostati hladan duže vrijeme. 

Na bruskete dodajte mozzarelline prerezane popola te posipajte listovima svježeg bosiljka. Po želji hrskave rubove brusketa natrljajte režnjom češnjaka.

Tjestenina u umaku od rajčice i ricotte

Sastojci: 

500 g kratke tjestenine (penne, fusilli, orecchiette i sl.)
2 konzerve (po 400 g) datterini rajčica (može i sjeckana rajčica San Marzano)
250 g ricotte
2-3 režnja češnjaka
6-7 listova svježeg bosiljka
čili pahuljice
maslinovo ulje
sol, papar

I dodatno za zapečenu tjesteninu i posluživanje:
100 g ribanog sira grana padano

Priprema: 

U posudi ili dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nožem drobljeni češnjak i čili pahuljice pa kratko aromatizirajte ulje. Potom dodajte konzervirane datterini rajčice (u sezoni mogu i svježe), lagano posolite i poparite, kuhačom zdrobite svaku rajčicu, poklopite i pustite da se umak kuha i lagano reducira. Ovaj smo pripremali u dubokoj Tognana tavi s neprijanjajućim dnom kako nam se ne bi dogodilo da nam se umak zalijepi za dno. Umak će biti spreman za 8 do 10 minuta, taman dok se skuha tjestenina.

Sandra Rončević preporučuje talijansku kuhinju kada je riječ o druženju s prijateljima Sandra Rončević preporučuje talijansku kuhinju kada je riječ o druženju s prijateljima (Foto: Sandro Sklepić)

Dok se umak kuha, u velikom loncu zagrijte vodu. Kad je voda proključala, dodajte dvije žličice grube morske soli pa ubacite tjesteninu. Kuhajte tjesteninu prema naputku na pakiranju (vrijeme kuhanja ovisi o tipu tjestenine i proizvođaču). Kuhanu tjesteninu ocijedite, sačuvajte malo vode od kuhanja. Tjesteninu ubacite u pripremljeni umak, dodajte malo vode od kuhanja (oko 75 ml) pa sve dobro izmiješajte. Ubacite svježi bosiljak narezan na trake ili grubo natrgan, dodajte ricottu i sve dobro izmiješajte. Poslužite odmah posipano ribanim sirom grana padano.

Ovako pripremljenu tjesteninu možete i dodatno zapeći u pećnici:
U Tognaninu posudu za pečenje stavili smo malo ulja, dodali tjesteninu s umakom, malo svježeg bosiljka te na vrh posipali sir grana padano. Ubacili smo je u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pekli 10 minuta, odnosno dok se sir lijepo ne zapeče.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju