Pedalafest, festival posvećen biciklu, održava se od 5. do 7. lipnja u Studentskom Centru u Zagrebu. Tri festivalska dana biti će ispunjena raznolikim stručnim, zabavnim i glazbenim programom, a sve u znaku gradskog bicikliranja. Studentski Centar postaje pravi mali biciklistički grad koji će ugostiti razne domaće i međunarodne stručnjake, biciklističke udruge te brojne obožavatelje bicikala kao i sve one koji će to tek postati. Posjetitelji će moći sudjelovati u brojnim radionicama, naučiti, poslušati i doživjeti sve ono što čini kulturu urbanog bicikliranja. Ulaz na sva festivalska događanja, sva tri dana je besplatan.

Festival organizira Sindikat biciklista, zagrebačka udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog gradskog prijevoznog sredstva. Jedna od glavnih motivacija za organiziranjem ovakvog festivala je što nažalost Grad još uvijek premalo čini za biciklističku infrastrukturu iako Zagreb ima sve preduvjete da postane metropola u kojoj je bicikl glavno prijevozno sredstvo.

Unutar stručnog dijela programa, stručnjaci i aktivisti iz Austrije, Španjolske, Mađarske, Nizozemske i Danske podijelit će iskustva o izazovima i potencijalima razvoja biciklističkog prometa iz svojih gradova koji su doživjeli uspješnu transformaciju u mjesta ugodnija za život ljudi. Pedalafest ugostit će i stručnjake iz Srbije i Slovenije,zemalja u kojima je biciklistička kultura i infrastruktura još u nastajanju. Teme o kojima će se raspravljati bit će transformacije gradova, prevencije krađe bicikala, poslovne mogućnosti vezane uz urbani biciklizam i zanimljivi biciklistički projekti.

Osim predavanja, održavat će se i brojne radionice u dvorištu Studentskog Centra. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u popravljanju i ukrašavanju bicikala grafitima ili heklanjem, reviji najotkačenijih bicikala te izradi soundsystema na biciklistički pogon. Jedini sportski dio programa bit će igranje bike-pola, a svi posjetitelji će ga moći naučiti i isprobati uz pomoć entuzijasta iz kluba Bike Polo Zagreb.

Izdvajamo radionicu Re:Cycles pod pokroviteljstvom Iskona unutar koje će Goran Šarić u samo tri dana pred posjetiteljima sastaviti sivo-narančastu specijalku koja će po završetku festivala otići na humanitarnu licitaciju.

Također prvi put u Zagrebu posjetitelji festivala imat će priliku vidjeti izradu soundsystema na kotačima kojeg će izgraditi danski tim „Karmakanonen“ sačinjen od članova različitih vještina i struka.
Festival će biti zanimljiv i roditeljima s djecom, jer će za njih biti razne predstave, cirkus i mala škola sigurnog bicikliranja, a moći će i iscrtati šarenu biciklističku stazu.
Filmski dio festivala posvećen je svakodnevnom korištenju bicikala. Prikazat će se svi filmovi koji su se prijavili na natječaj „Bicikl za sve“ koji je trajao mjesec dana prije festivala. Pobjednika filmskog natječaja očekuje vrijedna nagrada, novi bicikl. Umjetnički program festivala upotpunjuju tri izložbe “The Good Cities” u suradnji s danskom ambasadom, “Cyclists of Zagreb” te izložba Nextbikea.
“The Good Cities”, međunarodna je putujuća izložba Bicycle Innovation Lab –a koja je organizirana u suradnji s Danskom ambasadom. Izložba je usredotočena na izazove koje stoje pred Kopenhagenom kao gradom biciklista i istražuje mogućnosti koje se kriju u biciklističkom prometu kao platformi za promjenu uvjeta u gradovima s manje gužvi i kvalitetnijim životnim prostorima.
Zabavni dio obuhvaća show program: performere, akrobate i plesače, a festival će obogatiti koncerti bendova i dji, prijatelji biciklizma u Zagrebu. Na otvorenju će zasvirati Penguin radio i Dementronomes, veseli mladi bend s odličnom brass sekcijom, a Pedalafest zatvaraju Ivana Picek, zbor Čipkice, popularni St!llness i omiljeni Antenat! Posljednji dan vozit će se i kritična masa, za koju se predviđa da će biti najveselija do sada u organizaciji Sindikata biciklista. Vozit će se kroz cijeli grad i pokazati koliko ima zagrebačkih biciklista koji bicikl koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo.

Osim svega spomenutog, bit će još mnogo drugih zanimljivih i raznovrsnih događaja, a sve informacije o programu i rasporedu mogu se pronaći na web stranici festivala. Sindikat biciklista djeluje već tri godine i volonterska je udruga, a Pedalafest je organiziran uz pomoć minimalnih financijskih sredstava i uz puno dobre volje svih organizatora, volontera i gostiju!


Četvrtak, 5. lipnja

Atrij &TD-a

20:00 - 20:30 Otvorenje festivala
Otvorenje izložbi: "Cyclist of Zagreb","The Good City","Next bike"

20:30 - 03:00 Večernji program
Penguin Radio, DemeNtronomes, Funk Guru, DJ Oli Doboll

Petak, 6. lipnja

Dvorana - Klub SC

10:00 - 11:30 Panel o prevenciji i borbi protiv krađe bicikala: Biciklistički registar (Hrvatska), MUP (Hrvatska), Tadej Brezina (Austrija), Volter te Riele (Nizozemska)

11:30 - 13:00 Transformacije u gradove pogodne za bicikliranje: izazovi i argumenti
Vladimir Mrkajić (Srbija), Tadej Brezina (Austrija), Volter te Riele (Nizozemska), Lasse Schelde (Danska), Vladimir Halgota (Hrvatska)

14:00 - 15:30 Panel o biciklističkoj ekonomiji: nove prilike za biciklističko poduzetništvo
Jos Sluijsmans (Nizozemska), Ralph van der Zijden (Srbija/Nizozemska), Peter Dalos (Mađarska), Kantaa (Mađarska), Next bike (Hrvatska)

16:00 - 17:30 Biciklistički gradovi - najbolje prakse
Pedro Malpica (Španjolska), Blaž Lokar (Slovenija), Andre Boterman, Nizozemska, Peter Dalos (Mađarska)

Petak, 6. lipnja

Dvorište

14:00 - 19:00 Ciklorama
Goran Šarić: Re:Cycles
Oslikavanje staze
Karmakanonen - bicycle soundsystem
Radionica izrade cargo bicikla i prikolice
Natjecanje prenošenja tereta na biciklu

Zrinjevac

16:00 - 17:00 Škola vožnje za djecu

Subota, 7. lipnja

Dvorana - MM centar

11:00 - 13:30 Cool projekti
Ciklonomia (Mađarska), Lastenradkollektiv (Austrija), Aron Halazs / Cycle chic (Mađarska), Miloš Lazić / Beociklizacija (Srbija), Goran Šarić (Hrvatska)

14:00 - 15:30 Brainpool


Predvorje &TD-a

15:00 - 16:00 Ples na svili - radionica za djecu


MM centar

16:00 - 17:00 Prikazivanje natječajnih filmova


Subota, 7. lipnja

Dvorište

11:00 - 13:00 Za djecu i roditelje
Predstava "Zviždostrašni div" u izvedbi Laboratorija zabave
Sušena žemljica - zaheklaj bicikl
Mala škola vožnje
Radionica "S djecom na biciklu"

12:00 - 17:00 Oslikavanje staze
Karmakanonen - bicycle soundsystem
Ciklorama
Goran Šarić: Re:Cycles
Natjecanje prenošenja tereta na biciklu
Radionica izrade cargo bicikla i prikolice

15:00 - 17:00 Slackline
Biciklopopravljaona
Acro yoga
Hula hoop

17:00 - 18:00 Ceremonija zatvaranja festivala
Biciklistička revija
Proglašenje pobjednika natjecanja
Proglašenje najboljeg filma
Izvlačenje tombole za reviju

18:00 - 19:00 Kritična masa

19:00 - 20:00 Cirkusanti Hoka Hey
Modul osam - oslikavanje bicikla
Bike polo

20:00 - 24:00 Večernji program
Ivana Picek, Čipkice, Antenat, ST!llness, Goulash Disko DJs
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju