Pedalafest je u fenomenalno pozitivnoj atmosferi ponudio za svakoga ponešto: održao se niz praktičnih radionica, igara i koncerata, škola vožnje za djecu, razgovora o putovanjima, ali i četiri stručna panela te sastanak regionalnih biciklističkih organizacija. Cijeli program obilježen je i festivalskom kritičnom masom, biciklističkom vožnjom kojom su biciklisti ponovno pokazali koliko ih na bicikl gleda kao na svakodnevno prijevozno sredstvo. “Kroz širi centar Zagreba se na ulicama, kojima inače vlada motorni promet, provozalo preko 1000 biciklista, pokazujući kako bi umjesto hrpe auta mogla svakog dana masa biciklista uljepšavati ulice i razvedravati Zagrepčane”, poručila je Iris Jeričević iz Sindikata biciklista.

Uz obične bicikle, vozili su se i atraktivni teretni bicikli, od kojih je jedan izrađen tijekom samog festivala, a uz njih i bicikli četverosjedi i visoki bicikli. Posebna zvijezda bio je mobilni soundsystem na solarnu energiju koji je izradio Karmakanonen kolektiv iz Danske te ga ostavio Danskoj ambasadi i Sindikatu biciklista na korištenje za sljedeće buduće vesele prigode.

Na samom Pedalafestu sudjelovali su gosti, stručnjaci i predstavnici udruga iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Španjolske, Danske, Nizozemske, Srbije i Slovenije te su ostavili svoj trag u razvoju biciklističke kulture grada Zagreba. Na stručnim panelima i radionicama predstavljeni su primjeri i argumenti za transformacije gradova iz onih podređenih automobilima u one prilagođene ugodnom boravku ljudi. Primjeri iz Sevilje, Ljubljanje i drugih gradova jasno su pokazali kako se u samo nekoliko godina mogu napraviti značajni pomaci čak i u već izgrađenim gradovima. “Prednost razvoja biciklističkog prometa ne očituje se samo u dobrobiti onih koji bicikliraju, nego korist imaju svi sugrađani. U usporedbi s ostalim oblicima prometa, povrat investicije u biciklističku infrastrukturu pokazao se izuzetno brz i višestruk: uštede i dobici u zdravlju, porast vrijednosti nekretnina i bolje poslovanje dućana, ušteđeno vrijeme u prometu, ljepše i ugodnije ulice… samo su neki argumenti koji vrijede i za Zagreb. Već danas se vide ovi pozitivni efekti i u Zagrebu, a prave investicije i primjene najboljih praksi još nisu ni počele.”, rekla je Tena Šarić. “Vjerujemo i nadamo se da ćemo uskoro i u drugim hrvatskim gradovima vidjeti kvalitetna prometna rješenja koja su se pokazala ispravnima u susjednim i nama sličnim zemljama. Nadamo se da će Grad Zagreb napokon početi i u stvarnosti, a ne samo na papiru, podržavati razvoj biciklističkog prometa. To bi značilo da se više neće naknadno iscrtavati nefunkcionalni i opasni komadići žutih crta na pješačkim nogostupima, nego će se kvalitetne i kontinuirane biciklističke staze zaista projektirati u sklopu svake rekonstrukcije i nove prometnice, kako je odavno i definirano zagrebačkim GUP-om”, nadodala je.

“Danska ambasada nam je velikodušno prepustila domaćinstvo prekrasne izložbe koju se može pogledati u MM centru do 25. lipnja.”, nadodala je Tajana Sisgoreo i pozvala sve da dođu u posjet!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju