Sasku državnu kapelu Dresden (Die Sächsische Staatskapelle Dresden) osnovao je 1548. princ Moritz von Sachsen i jedan je od najstarijih svjetskih orkestara. U iznimno dugoj glazbenoj tradiciji brojni istaknuti dirigenti i instrumentalisti ostavili su svoj pečat, među njima i Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber te Richard Wagner. Popis, u posljednjih sto godina, dopunjuju i Ernst von Schuch, Fritz Reiner, Fritz Busch, Karl Böhm, Joseph Keilberth, Rudolf Kempe, Otmar Suitner, Kurt Sanderling, Herbert Blomstedt i Giuseppe Sinopoli. Uz orkestar se veže i ime Richarda Straussa čijih je devet opera bilo premijerno izvedeno u Dresdenu, među njima Salome, Elektra, Rosenkavalier, a Alpska simfonija mu je i posvećena.


Ovaj orkestar svjetskog glasa, u svojoj matičnoj kući - Semperoper - izvodi oko 260 opera i baleta po sezoni, oko 50 simfonijskih i komornih koncerata te sudjeluje u različitim glazbenim događanjima u drezdenskoj Frauenkirche. Kao jedan od najglasovitijih i najomiljenijih simfonijskih orkestara rado je viđen gost svjetskih koncertnih pozornica. 

Od 2013. postaje rezidencijalni orkestar Salzburškog uskršnjeg festivala pod umjetničkim vodstvom Christiana Theilemanna. Orkestar ostvaruje niz značajnih projekata na međunarodnoj razini te je orkestar-pokrovitelj manifestacije Meetingpoint Music Messiaen njemačko-poljskog prijateljstva gradova Görlitz-Zgorzelec, i jedan od utemeljitelja međunarodnog Šostakovič festivala u Gohrischu.

Prvi je i jedini orkestar dobitnik Europske nagrade za očuvanje svjetske glazbene baštine (2007.). Šef - dirigent orkestra je Christian Thielemann, počasni dirigent Sir Colin Davis, a prvi gost - dirigent Myung-Whun Chung.

Myung-Whun Chung, prvi gost-dirigent Saske državne kapele Dresden, jedan je od najglasovitijih dirigenata današnjice. S Orkestrom surađuje od 2001. i ravna brojnim koncertima i opernim izvedbama u Dresdenu i šire. Mo. Chung započinje isprva pijanističku karijeru, a 1979. postaje asistent dirigentu Losanđeleske filharmonije Carlu Marii Giuliniju. Pet godina kasnije preuzima upravljanje Radijskim simfonijskim orkestrom Saarbrückena a imenovan je i šef-dirigentom Opera Bastille u Parizu te Accademie di Santa Cecilia u Rimu. Do 2000. glazbeni je ravnatelj Orchestre Philharmonique de Radio France. Kao umjetnički savjetnik surađuje s Tokijskom filharmonijom, a ujedno je i glazbeni ravnatelj Seulske filharmonije. Iznimno je predan različitim humanitarnim i ekološkim projektima. Godine 2008. imenovan je ambasadorom dobre volje pri UNICEF-u.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju