Stanovnici Vrbovskog oduvijek su srdačno dočekivali putnike koje je privlačio idilični kraj s prekrasnom prirodom, a među važnim su stanicama Vrbovsko, Moravice, Lukovdol, Severin na Kupi i Gomirje.

Nakon izgradnje željeznica i cesta od 18. stoljeća ondje su se počela otvarati konačišta, a kasnije i hotel. Upravo je tamo izgrađen prvi goranski hotel. S dvoranama i kuglanom, hotel Croatia bio je najveći na putu od Zagreba do Rijeke. Kasnije je taj kraj postao omiljen i za dobru domaću kuhinju, pogotovo janjetinu s ražnja, pastrve, kao i jela od divljači.

Kako bi se zaustavilo iseljavanje iz idiličnog kraja, prošle je godine najavljen projekt kojim će oni koji se presele u Gorski kotar dobiti besplatnu kuću i do 100 tisuća kuna. Zbog takve inicijative možda ćemo uskoro pronalaziti još novih mjesta koja privlače posjetitelje.  

Zahvaljujući bogatoj povijesti, spomenicima i prirodnim ljepotama, Vrbovsko je mnogima omiljena vikend-destinacija. Krećete li prema istoku, obvezno posjetite slikoviti kanjon Kamačnik u šumovitom masivu Velike Kapele – istinski raj za šetače i ljubitelje prirode. Prošetati možete i uređenom šetnicom oko Čogrljeva jezera, koje sačinjava pet malih izvora, a svakako svratite i do Lukovdola, u kojem je rođen Ivan Goran Kovačić.

Domaća kuhinja

Restorani Kamačnik, Mali Raj i Rim dugi niz godina hrane gladna usta željna janjetine i odojka, uz obvezni domaći sir i štrudle. U goranskoj kuhinji nađe se i delicija poput puževa koji se pirjaju ili peku u pepelu, žaru ognjišta, ali i u umaku od vina s palentom.

Nestvarni Kamačnik

O zaštićenom Kamačniku pisao je Željko Poljak u svojoj knjizi Planine Hrvatske kao o "sutjesci punoj divlje romantike". Od šezdesetih godina izletnici dolaze pješačiti, prelaziti mostiće i diviti se slapovima. Do ušća se može doći automobilom ili autobusom, a blizina željezničke postaje na samo 100 m od kanjona.

Staza do izvora Kamačnika nije zahtjevna, lagano je brdovita te duga tri kilometra, a to možete prešetati za nekih sat i pol laganog hoda. Veći dio ide uz sam potok, a na dijelovima su drveni mostići i galerije na kojima se možete zaustaviti, predahnuti i uživati u pogledu. Više o izletu možete doznati ovdje.

Kupanje na Kupi

Kupa kroz Vrbovsko protječe dužinom od 25 kilometara, a njezine ljepote privlače ljubitelje raftinga, kanuinga i ribolova. Za ljetnih mjeseci ondje se dolazi potražiti osvježenje kupanjem, a kuće za odmor omogućuju i dulji boravak od jednodnevnog izleta.

Sva lica bundeve

Brojne manifestacije dobar su povod za posjet Vrbovskom. Od sanjkaškog kupa u siječnju do Goranova proljeća, susreta planinara u svibnju, gljivarijade, bundevijade i drugih događanja. Bundevijada ima počasno mjesto na kalendaru. U listopadu se kušaju rijetka i nesvakidašnja jela od bundeve te sudjeluje u natjecanjima u izboru za najtežu, najmanju i najzanimljiviju bucku.

Izletište Vuglec Breg Putovanja Nadomak Zagreba: 3 lokacije za vikend-izlet koje nas vraćaju starim aktivnostima

Na dva kotača

Biciklistička ruta povezuje gradove i općine Gorskog kotara. Vrluda po šumskim i lokalnim cestama. Sastoji se od 7 etapa od 28 do 43 km i ukupno ima 260 km. Težina staza se kreće od one za početnike do nešto zahtjevnijih, a na dva kotača moći ćete vidjeti ljepote rijeke, manastir, dvorac, kao i idilična izletišta.

Dvorac Rajhenburg Putovanja Dvorac tišine: Mračna prošlost mjesta na kojem je nastajala čokolada za careve

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju