Njega nećemo često naći kao temu preporuka mjesta za obići ili za izlet, što je prava šteta. Daruvar je svakako zanimljivo mjesto za posjet, a svoju privlačnost još od davnih vremena duguje geotermalnim vrelima na tom području. Njihova ljekovitost poznata je od početka života ovdje.

Za vrijeme Rimljana ovdje je živjelo panonsko-keltro pleme, koje su grčki i rimski pisci nazivali "Iscjelitelji" odnosno "Topličani", a naziv se, naravno, odnosio na ljekovite vode. Čak je i rimsko naselje ovdje nosilo ime po njima, Aquae Balissae, odnosno Vrlo jaka vrela.

Duga povijest Daruvara kao moderne cjeline piše se već 2000 godina. Najstarije poznato naselje postojalo je u 4. stoljeću prije nove ere, a prema arheološkim dokazima, ljudi je ovdje bilo i u kamenom dobu.

Iako je naziv prvog hrvatskog naselja na ovom mjestu bilo Podborje, to je promijenio grof Antun Janković krajem 18. stoljeća, kada je grad preimenovao u Daruvar, što na mađarskom znači Ždralov dvorac. Naziv mu je dao prema baroknom dvorcu kojeg je započeo graditi 1771.

Osim što je oživio slabo naseljeno mjesto privlačenjem poljoprivrednika i obrtnika iz cijele naše, ali i okolnih zemalja, Janković je i izgradio blatne kupke na geotermalnim izvorima. I time je obilježen daljnji razvoj ovog grada, nešto po čemu je poznat i dan danas.

Danas u Daruvaru živi blizu 9 tisuća stanovnika, a osim prekrasne arhitekture kojoj se možete diviti obilazeći grad, on nudi mnoštvo sadržaja, mimo termalnih vrela.

Grad je smješten podno Papuka, strmog slavonskog brda oko kojeg postoji nekoliko šetnica u kojima ćete uživati u svim godišnjim dobima. Ako krenete uzbrdo, na nekih 600 metara visine doći ćete do Planinarskog doma Petrov vrh.

Četiri kilometra od grada je izletište Vranjevina, na 300-tinjak metara visine, nedaleko Planinarskog doma. Ova terasa okružena je šumama bukve, hrasta i graba, a tu je i izvor tzv. Svete vode. S ovog vidikovca imat ćete pogled na polja, naselja i šume.

Neizostavna je i Daruvarska vinska cesta koju čini 7 punktova. U dvorcu grofa Jankovića, osim Vinarije Daruvar je i prvi Vinski salon u Hrvatskoj.


Ako ste više za pivo, Daruvarska pivovara najstarija je u Hrvatskoj, a u njoj se proizvodi jedno poznato ime: Staročeško pivo. Jedna od najboljih hrvatskih zanatskih piva, 5th element, također se prizvodi ovdje. 

Na ovom području prevladava i češka kuhinja, pa ćete se najesti čeških specijaliteta poput knedli s kiselim kupusom, krpica sa svježim kupusom, dizanih knedli na pari, salenjaka, bramboraka...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju