Ne zovu ga bez veze 'igralištem bogova', a vjeruje se kako je upravo ovdje i Afrodita izašla iz mora. Predstavljamo vam božanstveni Cipar!

1. Arheološki dokazi upućuju kako su ljudi ovdje živjeli još prije 10 tisuća godina.

2. Za vrijeme bakrenog i brončanog doba, Cipar je bio jedna od najbogatijih mjesta na svijetu, zahvaljujući prirodnim resursima.

3. Kralj Richard i kraljica Joanna oženili su se na Cipru u 12. stoljeću, te se Cipar može pohvaliti kako  je jedino mjesto izvan Velike Britanije gdje se održalo britansko kraljevsko vjenčanje.4. Zemlja je i dan danas podijeljena, jer na nju pravo polažu i Grčka i Turska.

5. Nevjerojatno, ali na Cipru možete i skijati, čime je zemlja jedna od najjužnijih europskih u kojoj se možete baviti tim sportom.

6. Otok je dom mnogih ptica, tako da je ovdje pobrojana ukupno 371 različita vrsta.

7. Poznat je i po čistim i sigurnim plažama, te se čak njih 45 na otoku može pohvaliti europskom plavom zastavom.8. BDP – u zemlje najviše pridonose turizam, voće i povrće, vino, odjeća i cipele.

9. Za vrijeme kolovoza mnoga sela ugoste 'August Village Festival'. Oko 20 sela sudjeluje u raznim zabavnim manifestacijama.

10. Jedna od najvećih svjetskih glazbenih zvijezda, George Michael, podrijetlom je s Cipra.

11. Utrke Svjetskog prvenstva u reliju od 2000. godine održavaju se i na Cipru.12. Ovo je još jedna od zemalja u kojoj se vozi lijevom stranom ceste.

13. Na zemlji postoje dva međunarodna aerodroma – jedan u Larnaci, a drugi u Paphosu.

14. Stopa kriminala je ovdje vrlo mala, te se zemlja smatra jednom od najsigurnijih na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju