Jedan od najboljih domaćih kuhara, majstor s dugogodišnjim iskustvom, Branko Ognjenović našao se u novoj ulozi. Ulozi žirija u kulinarskom showu 'Moja mama kuha najbolje' koji danas počinje s emitiranjem na Novoj TV.

'Za mene je to jako simpatična priča i zanimljiva uloga u showu. Moj zadatak je 'na slijepo' isprobati jela dvaju timova i odlučiti o pobjedniku. Jako mi je drago što mogu i podijeliti koji korisni savjet natjecateljima te na taj način promicati kulturu stola.' – ispričao je predavač na Vernu i Akademiji za cjeloživotno obrazovanje, Branko koji doživio mnoge zanimljive trenutke na snimanju.

'Kako se radi o amaterima u kuhinji, a mame su tu samo kao savjetodavci, bilo je slučajeva da u jelo završi koja šaka soli viška ili se u brzini zaboravi upaliti pećnica da se zagrije. Unatoč tome veselim se što mogu naučiti ljude nečemu novom i nadam se da će u budućnosti biti još više prostora za to u emisiji 'Moja mama kuha najbolje'.'

Branko Ognjenović na svojim početcima nije se mogao, kao što se to mogu natjecatelji u ovom showu, osloniti na mamu jer je ona kao i njegov otac bila protiv toga da uči za kuhara. 'Tata je bio veterinar, a mama se bavila modom pa je njima kuhanje predstavljalo 'niži' status jer su u ono vrijeme gotovo samo siromašne obitelji slale djecu u školu za kuhare kako bi osigurali da su uvijek siti.' Našeg sugovornika je nakon prvog polugodišta mama čak molila da nastavi školovanje u gimnaziji u Bjelovaru, ali Branko je bio nepopustljiv.

'Sklopili smo pakt. Kada sam je odbio rekla je dobro, ali da te nikada nisam čula da se žališ da si kuhar. I nije me čula.' – objašnjava trenutak kada je definitivno bilo jasno da će se baviti kuhanjem. 'Nikad nisam ni požalio i da se ponovo rodim, opet bi se istim poslom bavio, ali bi možda samo imao drugačiji put.'

A njegov put je bio cijeli svijet. Kako sam kaže prošao je gotovo sve zemlje svijeta i kuhao za brojne uglednike. U šali voli spomenuti kako je kuhao i za sve predsjednike država koji su se od njegovog rođenja izmijenili na ovim prostorima, a bio je i prvi izbornik Hrvatskog kuharskog saveza s kojim je branio boje zemlje na mnogim natjecanjima.

Neke mame u emisiji ne uspiju od djece izvući najbolje, a Branko kaže kako je glavni razlog tome neorganiziranost. 'U kuhinji morate biti savršeno organizirani. Mislim da bi zbog svog iskustva mogao voditi amatera kroz kuhinju te da bi napravio fantastično jelo. Osim toga u kuhinji morate poznavati namirnicu. Bez toga ne ide. Kao što boksač mora odgledati barem deset mečeva svog protivnika tako svi moraju isprobati namirnice. Na pogreškama se uči.' – priča nam Branko o najvažnijim elementima dobrog kuhara bez kojih nema uspjeha i dodaje kako je pozitivna atmosfera uvijek jako važna, jer kada si loše volje tu energiju prenosiš na jelo i svi oni za koje kuhaš to iz tvoje hrane mogu iščitati.

'Najvažniji začin u kuhinji je ljubav, a to je jedini začin koji ne možete kupiti, njega jednostavno morate imati' zaključio je chef Branko koji se nada da će se zbog ovakvih emisija razviti kultura stola koja se lagano gubi jer smatra da se brojne obitelji hrane nemaštovito, a prema njegovim riječima gube se i tradicionalni recepti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju