Autocesta Hanshin je ime 239 kilometara duge mreže prometnica koje okružuju Osaku, Kobe i Kyotto u Japanu, a kojima upravlja tvrtka Hanshin Expressway Ltd. Mnogi japanski gradove muče se s prometnim gužvama, a posebice Osaka.

Situacija na cestama je toliko ozbiljna da jedan dio spomenute autoceste prolazi kroz poslovnu zgradu od 16 katova.

Neboder Gate Tower u četvrti Fukushima-ku u Osaki pravo je malo arhitektonsko čudo. Štoviše, na mjestu gdje bi trebao biti peti, šesti i sedmi kat zgrade napravljen je izlaz s dijela autoceste po imenu Umeda.

Slika nije dostupna Putovanja Miljenica Hrvata: Vojna cesta na kojoj ne smijete izgubiti koncentraciju

Izlaz je izgrađen na potpornjima kako cesta ne bi dodirivala zgradu. No s obzirom da Gate Tower u potpunosti obuhvaća izlaz, izgleda kao da je njezin sastavni dio zbog čega predstavlja pravu atrakciju u trećem najvećem gradu po broju stanovništva u Zemlji Izlazećeg Sunca.

Graditelji su posebnu pažnju posvetili izolaciji prostora od buke i vibracija kako automobili na izlazu Umeda ne bi smetali ostatku zaposlenih u poslovnim prostorima ispod te iznad ceste. I vožnja dizalom je vrlo zanimljiva – njime je moguće popeti se na prva četiri kata, te na one od osmog do 16. kata.

Autocesta u Australiji Putovanja Ne pokušavajte je prijeći u jednom danu! Ovo je najopasnija autocesta u Australiji

Ovo neobično rješenje kreativni je rezultat dugogodišnjeg spora između vlasnika autoceste i zemljišta na kojem se danas nalazi Gate Tower. Zbog neusklađenih građevinskih dozvola prolazak ceste kroz neboder bilo je jedino moguće rješenje pa tako od 1992. godine autocesta Hanshin plaća Gate Toweru mjesečni najam za tri kata zgrade.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju