Na području ukrajinskog Černobila, koji se još uvijek smatra jednim od najradioaktivnijih mjesta na zemlji, niknuo je ni manje ni više nego – hostel!

Iza otvaranja hostela stoje ukrajinske vlasti, a on se nalazi tek petnaestak kilometara od mjesta gdje se sada vć davne 1986. godine, dogodila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa ikad. Upraviteljica hostela Svetlana Grischenko pružila je nešto više informacija te tako upoznala javnost kako hostel trenutačno ima 50 kreveta, dok je konačni cilj povećati kapacitet za još toliko.Prvi gosti su naravno, „ludi“ avanturisti, pristigli iz SAD – a, Novog Zelanda i Danske. Kako je područje u nekim dijelovima i dalje radioaktivno, turistima su posjeti dozvoljeni uz određena ograničenja, tako da najprije za posjet trebaju dobiti dozvolu, a i smiju se zadržavati samo kraći vremenski period.

Posjeti Černobilu zapravo i nisu novost, jer iz Kijeva postoje vođene ture. Turisti koji su na njima bili ispričali su kako su dobili prilično storge upute od vodiča, a to je da ne dodiruju stvari uokolo i ne sjedaju na pod.Također, vjerovali ili ne, ovaj hostel nije prvi otvoreni smještaj u Černobilu. Neke zgrade su već prije prenamjenjene u smještajne jedinice, ali naravno, turistima u obilazak nije dozvoljeno otići samostalno.

Bilo kako bilo, uopće ne sumnjamo kako će se černobilski hostel u vremenima koja stižu, pokazati kao pun pogodak.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju