Cerro de los Siete Colores (Brdo od sedam boja) nalazi se nad gradićem Purmamarca u argentinskoj provinciji Jujuy. Ističe se, pak, po svojom zapanjujućem koloritu.

Legenda kaže da su različite nijanse na brdu rezultat nestašne igre zaigrane djece iz okolice. Mališani iz Purmamarce su nezadovoljni jednoličnošću grada odlučili unijeti boje u život svih žitelja. Sedam su se noći iskradali iz kreveta te ukrašavali brdo sve dok ih roditelji nisu uhvatili u “nedjelu”.

Znanost je pak dokazala da je unikatna boja brda zapravo rezultat složene geološke prošlosti koja uključuje taloženje sedimenta iz mora, rijeka i jezera uslijed pomicanja tektonskih ploča.

Ružičaste nijanse potječu od crvene gline, mulja i pijeska. Vapnenac na Cerro de los Siete Colores daje brdu bijelu boju, dok je na dijelu obojanim smađim i purpurnim nijansama pronađen kalcijev karbonat i olovo. Koloritu brda doprinjeli su i značajne naslage bakrenog oksida.

Brdo na sjeverozapadu Argentine je velika turistička atrakcija, a stručnjaci tvrde da je najljepše u prvih 45 minuta nakon zore. Baš zato u rane jutarnje sate organiziraju se mnoge pješačke, jahače, biciklističke i druge ture, kao i fotosafariji.

Zašto je Cerro de los Siete Colores velika turistička atrakcija, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Modularne plaže: Osječani smislili genijalan način protiv betonizacije jadranske obale Modularne plaže - 3 Modularne plaže - 2 Modularne plaže - 1 +5 Modularne plaže - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju