Tri smjene volontera Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca', su tijekom lipnja, pod nadzorom stručnog tima, došle do sjajnog otkrića. Naime, tokom proteklih devet mjeseci, nakon kupovine dijela brda/uzvišenja u okviru 'Arheološko-turističkog parka Ravne 2', tim Fondacije je vršio mjerenja i snimanja istog.

Ustanovljeno je da se energetski ponaša isto kao i piramide, za razliku od prirodnih brda. Drugim riječima, energetski je pobuđen što može biti izazvano podzemnim vodenim tokovima, prisustvom metala, kvarcnog kristala, minerala kao muskovit, te unutrašnjih prolaza koji pojačavaju energije. Ta pretpostavka je potvrđena i mjerenjima inženjera Gorana Marjanovića koji je pokazao prisustvo različitih anomalnih elektromagnetnih frekvencija širokog spektra.

Najuzbudljiviji dio je započeo početkom juna kada je Fondacija locirala mjesta iskopavanja četiri arheološke sonde. Nakon desetak dana se pokazalo da sonde broj 3. i broj 4. najviše obećavaju. Stoga je pažnja fokusirana na njih.

Nakon uklonjenih prvih 5-6 metara zemlje, moglo se primijetiti da se u sondi broj 3. pruža tunel sa stabilnom i ravnom krovinom te materijalom kojim je zatrpan gotovo do samog vrha. Svjetlost baterije je prolazila gotovo deset metara. Slično je i sa sondom broj 4. gdje se mogao opaziti tunel koji se pruža oko pet metara.

Tisućljetne naslage tvrde gline usporavale su napredovanje. Međutim, u sondi broj 3. je pronađena i prva raskrsnica s tunelom koji se račva na desni i onaj koji ide ravno. Ovo je arheološki vrlo značajno jer govori da je ovo uzvišenje koje je prozvano 'Zvonik', zapravo šuplje.

Na reljefnoj mapi Bosanske doline piramide može se uočiti da se Zvonik pruža prema jugu, zatim skreće na jugoistok i istok, da bi njegov završetak bila Bosanska piramida Sunca. Čini se da 'zvonjava' u visočkoj dolini piramida upravo i započinje s ovim uzvišenjem. Stoga je i nazvan Zvonik. Entuzijazam volontera i tima Fondacije je još veći zbog povezanosti svih struktura iznad i ispod zemlje.

Područje istraživanja otvoreno je za javnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju