Festival specifičnih specijaliteta pučke gastronomske baštine Bljak fest i ove se godine održava na karnevalu u Omišlju, u organizaciji udruga Babani i Omišjanski babani, 11. veljače. Ideja se rodila prije 7 godina, kada su udruge osmislile festival neobičnih kulinarskih pripravaka, koje neki obožavaju, a drugi ih ne mogu ni smisliti.

Od tada redoviti su specijalitet Bljak festa tripice, razne iznutrice, ali i mnoštvo pripravaka koji graniče s bizarnošću, kao "juha od kamika", jezik, mozak, hladetina, svinjske, ali i kokošje nogice na barem sedam načina, "bijeli bubrezi" na roštilju , "crne palačinke", a lani je na meniju bio i "gulaš od krokodila".

Svoje kulinarske sposobnosti do sada su, pod starim omišjanskim motom "Bolje da pukne panca, nego da jido zvanca", iskazale domaće i gostujuće udruge, ali i ugledni ugostitelji iz Omišlja i Njivica.
Od ove godine, gastro program obogaćen je i natjecanjem u spravljanju fritula, Fritulijadi, koja je 21. siječnja održana u Njivicama.

Sva hrana na Bljak festu i Fritulijadi je besplatna, a priredbe uz zabavni imaju i humanitarni karakter. Pokrovitelji manifestacija su Općina Omišalj i Turistička zajednica Općine Omišalj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju