Roštiljanje na ploči koja nije dobro očišćena pogrešno je iz više razloga. Od toga što ostaci mogu zapeti za hranu i pokvariti joj okus – do štetnih bakterija koje se mogu razviti. No i čišćenje pogrešnim alatom može biti opasno. Žičane mreže i četke nisu najbolji alat za čišćenje roštilja jer zaostale niti mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako dospiju u hranu.

Za jedan od najjednostavnijih načina za čišćenje roštilja trebat će vam suha krpa, hvataljke za roštilj i aluminijska folija. Suhom krpom obrišite ploču kako biste uklonili ostatke hrane. S nekoliko listova aluminijske folije čvrsto pokrijte rešetku, uključite roštilj i ostavite pokrivenim 25 minuta. Ugasite ga i kad se ohladi krpom obrišite ostatke koji su se pretvorili u pepeo.

Prije ovakvog načina čišćenja provjerite na uputama za uporabu da li je vaš roštilj prilagođen takvom načinu čišćenja. Rešetku roštilja možete očistiti i tako da pomiješate u omjeru 1:3 vodu sa sodom bikarbonom, uzmete spužvicu i bacite se na trljanje.

Možete pomiješati i vodu s alkoholnim octom u jednakom omjerima, staviti rešetku u vreću za smeće te izliti otopinu. Vreću zatvorite i ostavite preko noći da se masnoće razgrade. Sutradan operite vodom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju