Na mjestu nekadašnjeg restorana Jazz.ba u zagrebačkom centru mirise lepinja i roštilja zamijenila je promišljena kuhinja koja poštuje hrvatsku namirnicu i naglašava je posebnim pristupom. Restoran Pomeri u Varšavskoj ulici poslužio je kao idealno mjesto za sljubljivanje vina s biranim jelima povodom predstavljanja hedonističkog projekta Vino uz žlicu novinara Renate Cisar i Mustafe Topčagića.

"Zdrav, maštovit i delikatan obrok standardan je zahtjev pri skladanju jela, dok je imperativno samo jedno – mora biti fino! Sva jela od ribe pomno su filetirana, a isti pristup odnosi se i na mesna jela, dok u povrću vidimo 'glavnog glumca' svih naših kompozicija te mu shodno tome tako i pristupamo", otkriva Sergej Bulić, vlasnik tog transmediteranskog bistroa čije ime sugerira osnovne namirnice – PO-vrće, ME-so i RI-bu.

Glavni chef Goran Sertić, koji je došao iz Noela, a radio je i s istaknutim kulinarskim znalcem Dinom Galvagnom, svježe sezonske namirnice spaja u nova i zanimljiva jela. U redovitoj ponudi Pomeríja je S-meni, a riječ je o bistro varijanti gableca koji nudi izbor između dva jela.

Takav kreativan i ukusan obrok, uz čašu vina, stoji 70 kuna po osobi. Veći dio menija bistroa Pomerí čine riblja jela, a domaći kruh i tjestenine koje kuhari ručno izrađuju – poseban su doživljaj.

Pomeri - 6 Pomeri - 6 (Foto: Julio Frangen)

Uz inovativna i maštovito prezentirana jela i deserte, gosti mogu birati između kvalitetnih i vrhunskih etiketa vina iz bogate ponude hrvatskih i svjetskih vinarija. Povodom Vina uz žlicu chef Goran Sertić pokazao je svoju kreativnost barrique gljivom, odnosno shitakama posluženima s kozjim sirom i dimljenom ribom, čiji se zemljani štih nadopunio s Feravinovim pjenušcima Grasecco Extra Brutom i Brutom.

Slijedio je Režekov as s Plešivice, Pinot crni 2017. I „tuna tartar“, a Sertićeva ljubav prema jelima iz kojih progovara terroir došla je do izražaja u juhi od šparoga i dagnji uz koju se sjajno pokazala Šipun Žlahtina 2018. Ivice Dobrinčića.

Iz Dalmacijavina na stol je uz sipu s bobom, melisom i špekom stigao Merlot barrique 2015, a predstavila ga je enologinja Kristina Pinkert, odnedavno voditeljica vinarije Dalmacijavina u Drnišu. Ona se odlučila na hrabar potez, ostavivši uhodan obiteljski vinski biznis u Baranji, i posvetila se razvoju novih i njegovanju starih etiketa Dalmacijavina. Tako je, kao iznenađenje večeri, natočeno hrvatsko vino poznate gruzijske sorte Rkaciteli 2018.

Na kontinent nas je vratio rižoto s medvjeđim lukom, uz Rosé 2018. (cabernet sauvignon i portugizac) moslavačkog vinara Krešimira Trdenića koji se pak u posljednje vrijeme sa svojim etiketama, pogotovo Škrletom, probija na tržište Dalmacije.

Pomeri - 2 Pomeri - 2 (Foto: Julio Frangen)

Ipak, da sve ostane u morskom tonu, stigao je ''naš brudet'' (bijela riba, rak), a dopunio ga je korčulanski Merga Victa Pošip 2018. iz Smokvice. U neformalnom glasanju koje su se jelo i vino najbolje ''našli'', ova kombinacija pokazala se pobjedničkom.

Kao što i ime sugerira, desert koji dijeli naziv s bendom Deep Purple osvojio je bojama cikle i suhe šljive, a dodatno ga je ''zasladilo'' vrhunski Traminac 2017. iz Iločkih podruma.

Neki su ih pili kao aperitiv, a neki kao dižestiv. Uglavnom, Aura liker Teranino i rakije Biska, Travarica i Moscato fino su začinile još jedno izdanje ''Vina uz žlicu'', sve uspješnijeg enogastroprojekta koji se nastavlja...

Zmaj Zanimljivosti Znaš li koji se proizvod skriva iza ovih 14 logotipa i vizuala?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju