Otišli ste prije nekog vremena u zemlju satova, banki i blagostanja i stekli uvjete za dobivanje državljanstva. Mislite si „super, konačno ću i ja postati Švicarac“, ali pred vama je test poznavanja zemlje i običaja, koji baš i nije lako proći...

Dvadesetpetogodišnjoj Fundi Yilmaz koja cijeli život živi u Švicarskoj i govori lokalnim dijalektom, odbijen je zahtjev za državljanstvom te zemlje. Zašto? Zato što nije znala odgovore na pitanja kako se reciklira određena vrsta otpada, nije upoznata sa supermarketima u zemlji, a ne zna ni kakav je to sport naziva „Hornussing“. Iako na prvu ove stvari izgledaju smiješno, ako na njih ne znate odgovor, zahtjev za državljanstvo bi vam baš kao i Fundi, mogao biti odbijen!

Funda, koja se bavi tehničkim crtanjem rođena je u Švicarskoj od roditelja Turaka, a zahtjev za državljanstvom zatražila je na sugestiju svog zaručnika, koji je smatra kako bi trebala više biti uključena u politiku na način da sudjeluje na referendumima, koji su u ovoj državi prilično česti i stvar su političke kulture.



„Rođena sam ovdje i ne poznam niti jedan drugačiji život“ – rekla je šesteročlanoj komisiji u intervjuu koji slijedi nakon pisanog dijela. „Nemam planova preseliti iz zemlje“ – dodala je.

No, nakon dva kruga intervjuiranja i više od 100 postavljenih pitanja, komisija je odbila Fundin zahtjev za državljanstvom. Po njihovom mišljenju, ona „živi u svom malom svijetu i ne pokazuje dovoljno zanimanje za dijalog sa Švicarskom i njenim stanovništvom“. Yilmaz je posebne kritike dobila jer nije znala objasniti sistem recikliranja, ali ni nabrojati bilo koji lanac supermarketa osim Aldija.

Nadalje, zahtjev je odbijen i jer nije znala dovoljno o tipičnim švicarskim sportovima kao što su hornussen i schwingen, već je kao klasični „državni“ sport navela skijanje. 

„Volite li hodanje“, „kojom vrstom aktivnosti se bavite“, „biste li radije posjetili Ženevu ili njenu okolicu“ – bila su još neka od pitanja u intervjuu koji je naposljetku privukao veliku pažnju medija.

Hoće li Funda na kraju dobiti državljanstvo, a komisija ubuduće izmijeniti pitanja, pokazat će vrijeme.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju