Josipe, kako ste od brancina i orada prešli na tune?

Od malih nogu išao sam uz more i kad god sam mogao lovio sam tunjom male ribice, tada špare, smokvice, glamce, a ponekad i kojeg lubina il cipla. Ranih dvadesetih s prijateljem Borisom Županovićem (inače predsjednikom ŠRK BIG GAME CROATIA) krećem u lov zubataca i gofova, najviše na panulu. Tada smo se zainteresirali za lov na velike "bluefin" tune i doslovno u prvom pokušaju uspijevamo uloviti tunu od 95 kg. Ne treba dvojiti da smo od tog trenutka postali ovisni o Big Game ribolovu.


Kolika je najveća tuna koju ste ulovili?
Jadran je prebogat bluefin tunom i primjercima preko 100 kilograma. Moj osobni rekord je 142 kg, ali tuna koju sanjam još plovi Jadranom i ima preko 300 kg!

Kad i koliko ih se smije loviti?
Od prije tri godine tuna se u sportskom ribolovu isključivo lovi na principu "ulovi i pusti" (catch and release) uz kupljenu dozvolu, osim na međunarodnim prvenstvima. Njih je pet tijekom godine, a kvote određuje Ministarstvo radi atraktivnosti i promicanja sporta i turizma. To obično bude 700, 800 kilograma, tj. 10-12 tuna, ovisno o težini, u tri ribolovna dana. Također moram reći da postoji iznimka za koju je isključivo zaslužan ŠRK Big Game Croatia na čelu sa predsjednikom Borisom Županovićem - 2014. godine smo prvi put imali natjecanje u "Trofejnom ulovu" - smjele su se izvaditi sve tune iznad 100 kg uz validnu dozvolu za lov. S tom praksom nastavlja se i dalje, dakle, ako izvadite stokilašicu - nosite je kući!


Što se sve treba ispuniti, koje papire potpisati da biste izvadili jednu stokilašicu?
Prvo se mora biti član ribolovnog kluba, te se mora kupiti dnevna, trodnevna ili mjesečna dozvola za lov tune, također se uplati dnevna kotizacija za lov trofejne tune te prijava ministarstvu.

O čemu razmišljate u ribolovu, je li Hemingway bio u pravu?
Uf, da, bio je u pravu, njegova knjiga "On fishing" je štivo koje svaki ribolovac mora pročitati. Čovjek doduše je bio malkice čudan i znamo svi kako je završio, ali budimo iskreni - ovo je sport za prave entuzijaste i, kako bi rekao jedan moj prijatelj - "Moraš biti malo labav u glavi za izaći na more, i valjati se cijeli dan po brodu sa smrdljivim srdelama, i možda ništa ne uloviti". Ali to je uistinu za prave zaljubljenike, tj. ili voliš - ili ne voliš.

Što koristite za mamac, imate li sondere, ili idete na fair play?
Mamac, ili točnije "ješka", je srdela, skuša, lokarda... Bruma iliti primama je uvijek srdela i to u ogromnim količinama, cca 100 kg po danu ribolova. Koristi se sonder i on je normalan alat pri ribolovu i po IGFA pravilima. Dakle, on je bitan da znaš na kojoj si dubini, a onda dalje puno toga ovisi o znanju i iskustvu ribolovca, naravno, i ribolovnoj sreći.


Kad su natjecanja u Hrvatskoj, i gdje?
Natjecanja ima pet tijekom godine, a bez lažne skromnosti, međunarodno natjecanje u Komiži, koje organizira ŠRK Big Game Croatia, je po svim ispitivanjima daleko najbolje i po organizaciji, broju međunarodnih i domaćih posada i količini ulovljene ribe. Ove godine imamo jubilarno 5. OWC OFFSHORE CHALLENGE KOMIŽA 2015., koje se ove godine održava od 15-19. srpnja 2015. - pogledajte kako to izgleda!


Kako ste zaradili pozivnicu za OWC OFFSHORE WORLD CHAMPIONSHIP 2015.?

Naš tim Svetac (u čijem je sastavu prije spomenuti Boris Županović, Joško Piteša i moja malenkost) je ulovio čak 15 tuna na međunarodnom prvenstvu u Vodicama 2014., te smo tako zaslužili i pozivnicu!

Što očekujete od Kostarike?
Iskreno, uvijek se trudimo biti dobri i najbolji, ali taj ribolov je skroz nešto drugo u odnosu na naš Jadran. Vrsta ribe je skroz druga (pretežno velike sabljarke tj. marlini te iglani), oprema i tip ribolova su nešto što se na Jadranu ipak vrlo rijetko koristi. Naravno, najvažnija stvar da će nam biti prvi put u vodama oko Kostarike pa odmah imaju prednost timovi iz susjednih zemalja, koje to more znaju kao što mi znamo Jadran. Ali ponavljam, ne idemo s bijelom zastavom, i mogu obećati da će tim Big Game Fishing Croatia (u punom sastavu. Kapetan Boris Županović, Joško Piteša, Josip Jurišić, Dragan Šošo i Ivica Šošo) dati sve od sebe da višegodišnje ribolovno iskustvo pretoči u dobar plasman u četiri dana ribolova na svjetskom prvenstvu (od 12-17. travnja 2015.), te da tako dostojno predstavljamo Hrvatsku i hrvatski dres što će biti na nama!

Hvala, i mirno more!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju