Old Ghost Road (Stari put duhova) je jedna od najljepših i najdužih biciklističkih staza na zapadu Novog Zelanda. Ona započinje u gustom raslinju novozelandskih šuma, a postepeno se izdiže u planinsku stazu što prolazi kroz zapanjujuće riječne brzace te pokraj desetak vodopada.

Staza je duga 85 kilometara, a proteže se od mjesta Lyella do Seddonvillea. Na nekim dijelovima iznimno je uska i strma pa se cijela dionica preporučuje samo najiskusnijim biciklistima.

 

A post shared by @apebike on


Old Ghost Road se temelji na nekadašnjem rudarskom putu iz 1800-tih godina kada je Novi Zeland potresala zlatna groznica, a doseljenici tragali za bogatstvom. Uz pomoć lopata, dinamita i moderne tehnologije dobila je današnji izgled i duljinu.

Ovisno o vještini biciklista može se prijeći za dva do četiri dana. Ne čudi stoga što se uz nju može naći organizirani sistem koliba s raspoloživim kuhinjama te logorištima.

 

A post shared by Dan Roberts (@danroberts376) on


Na raspolaganju je i nekoliko pristaništa za helikoptere, koji omogućavaju dostavu hrane i drugih potrepština u ovaj izolirani dio Novog Zelanda.

Biciklom se staza može prijeći tijekom cijele godine, ali uvijek je poželjno pratiti vremensku prognozu prije nego što prepustite ovoj ekstremnoj pustolovini.

 

 

A post shared by Sacred Rides NZ (@sacredridesnz) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju