Na potezu između Ivanca i Novog Marofa, vozeći se praznom cestom, naići ćete na malo selo u kojem danas živi svega 70-ak stanovnika. No, nisu stanovnici ono po čemu je ovo selo poznato. To su dvije utvrde, koje se ovdje nalaze već stoljećima.



Samo mjesto nastalo je ispod stare utvrde koja je izgrađena u srednjem vijeku, a u kojoj su boravili Ivanovci. Oni su u to vrijeme imali velike posjede, a utvrda Pusta Bela nalazila se na 430 metara nadmorske visine, odakle se nesmetano mogao kontrolirati prolaz koji je vodio kroz Belski dol. Danas, nažalost, nije ostalo mnogo od stare utvrde, tek ruševine koje su ostale nakon što je izgorjela 1481. godine.

Za Pustu Belu veže se legenda da se u njoj skrivao engleski kralj Rikard Lavljeg Srca, kojeg su ovdje čuvali templari po povratku s križarskih ratova. Nevezano za ovu legendu, mjesto Bela poznatije je po druga dva dvorca, jedan manje, a drugi više reprezentativan.

Prvi dvorac, Bela I, izgrađen je 1605. godine, a izgradila ga je mađarska plemićka obitelj Petho de Gerse. Ovaj dvorac karakterističan je po tome što ga grasi trokatna branič kula, a osnova mu je pravokutni tlocrt. Mađarski plemići ovdje su stanovali do početka 18. stoljeća, kada posjed dolazi u vlasništvo obitelji Erdody.

Dvorac danas možete kupiti za malo manje od 5 milijuna kuna. Naime, posjed je u privatnom vlasništvu, a vlasnik ga prodaje za pristojnu svotu. Uz njega ćete dobiti i prekrasan perivoj koji ga okružuje.



Drugi dvorac, Bela II, izgradila je obitelj Erdody. On se nalazi svega par stotina metara od Bele I, a specifičan je po tome što ga krase dvije okrugle kule na rubovima pravokutne građevine. Sam dvorac bio je u vlasništvu obitelji Erdody otprilike stotinu godina, kada oba dvorca otkupljuje obitelj Ožegović. Iz ove obitelji dolazi barun Ožegović čija se grobnica nalazi u kapeli nedaleko od dvorca.

Sami dvorci smješteni su u ravnici i čine jedinstven kulturni spomenik. Iako se Bela II polako renovira, šteta je što ovi dvorci stoje u potpunosti neiskorišteni, jer bi se u njih mogao smjestiti muzej koji bi svjedočio bogatoj i burnoj povijesti ovog kraja.

Zatekne li vas put od Ivanca prema Novom Marofu, svakako stanite u selu Bela te istražite ova dva svjedoka prošlih vremena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju