Svatko tko obrati pažnju na nazive zagrebačkih ulica i trgova uvidjet će da, u najvećem broju, nose ime po znamenitim muškarcima. S pravom će se zapitati - zar u Zagrebu tijekom povijesti nisu živjele žene čije je zasluge trebalo priznati i vrednovati barem nazivom ulice ili trga? Iako će se većina Zagrepčana, a možda i poneki gost, na spomen znamenitih žena odmah sjetiti Marije Jurić Zagorke koja je ostavila teško izbrisiv i nezaobilazan trag, s nekim drugim imenima ići će mnogo teže! Primjerice, malo će biti onih koji će znati za Dragojlu Jarnević, hrvatsku književnicu, učiteljicu i planinarku te jednu od samo dvije žene portretirane na poznatoj litografiji Muževi ilirske dobe koja prikazuje sve istaknute ilirce 19. stoljeća. Ili pak za Štefaniju Falicu, rođenu Šibenčanku koja se odvažno, prateći muža, pridružila trupama Prvog svjetskog rata izazvaši veliku pomutnju na ulicima Zagreba kad se u njemu pojavila noseći vojnu uniformu čiji je sastavni dio bila suknja te s činom koji nije imala niti jedna druga Hrvatica!

Upravo takve, očima javnosti skrivene činjenice ponukale su iskusnu i kreativnu autoricu zagrebačkih šetnji Secret Zagreb te interpretacijskog vodiča i trenera Ivu Silla da osmisli turu kakva do sada u Zagrebu nije postojala - originalnu, svježu, inspirativnu šetnju kroz srce Zagreba koja istovremeno zabavlja, podučava i potiče na ramišljanje. "Osjećala sam da je u zemlji koja nema čak niti jedan ženski lik na novčanicama, potrebno pokazati koliko je bilo zaslužnih, osebujnih žena koje su slijedile svoje snove, briljirale svojim talentima i ostajale vjerne sebi unatoč kritikama i osudama društva. Ova tura vrvi brojnim imenima, fascinantnim sudbinama i osebujnim karakterima žena koje su svojim značajem dosegnule nacionalni okvir dok su ga neke od njih i daleko nadišle postajući prepoznatljive na svjetskoj razini. Od slikarica do književnica, priznatih znanstvenica, osvajačica olimpijskih medalja, prve Miss Europe pa do onih koje su bile nominirane za Nobelovu nagradu, pjevale na svjetskim opernim pozornicama ili pak nesebično spašavale brojne dječje živote - sve su to žene čije životne priče također pripadaju duhu Zagreba i trebaju biti ispričane" naglašava Iva Silla

Badass women - 4 Badass women - 4 (Foto: PR)

Ugodnom šetnjom od Zrinjevca, na kojem su se ponosno isprsili isključivo brojni zaslužni muškarci, pa sve do Gornjega grada, Iva Silla priča ovu dinamičnu, živopisnu priču domaćim i stranim gostima, a jedan od njih, Amerikanac Andrew Lagnese, iznosi svoje dojmove: "Sinoć sam iz New Yorka došao u Zagreb, a danas sam već na Ivinoj turi. Tema mi se učinila zanimljivom i drugačijom, a iznenadila me brojnost žena koje su na puno različitih načina obilježile Zagreb. Posebno me dojmio Ivin način obraćanja nama, sudionicima ture. Dok drugi vodiči forsiraju duhovitost i stalno "tjeraju" slušatelje na smijeh i angažman, kod Ive mi se svidjelo što nema potrebu za tim "efektima". Istraživanjem je došla do izuzetno zanimljivih činjenica koje s lakoćom i uživanjem prezentira što je sasvim dovoljno da se i mi osjećamo opušteno i zabavljeno slušajući je i odgovarajući na njena pitanja".

Tura "Badass women" u svakom pogledu i na svakom koraku dočarava rečenicu Marije Jurić Zagorke, "predvodnice" među, za Zagreb, značajnim ženama: "Valja samo otvoriti oči oko sebe pa da vidiš tu vojsku hrabrih žena, na svakoj stazi života". To je ujedno i najbolja preporuka gostima i stanovnicima Zagreba za novu zagrebačku šetnju koju ne bi trebalo propustiti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju