Nema sumnje, veličanstvena povijest i ruševine već godinama Atenu stavljaju na mjesto koje mnogi svjetski putnici stavljaju na 'must see' popis. Unatoč krizi koja trese zemlju sad već dosta dugo vremena, turisti i dalje eure ostavljaju s radošću u Ateni.

Plaka

Ako ste ikad išli prema Akropoli u smjeru sjeveroistoka, vjerojatno ste se sjurili uličicama i pješačkim zonama koje se zajednički nazivaju Plaka. Ovdje ćete pronaći najbolje suvenire, posebnu hranu, a noću se ovaj dio grada pretvara u mjesta za odlične izlaske. Problem vam jedino mogu stvarati nasrtljivi vlasnici kafića i restorana, koji će vas bezobrazno nagovarati da uđete u baš njihov, no vi ne dajte da vas itko zafrkava…



Pomognite grčkoj ekonomiji

Nije važno je li kolovoz, studeni, veljača ili svibanj, na tržnici Monastiraki vječno je gužva. Ova tržnica djeluje nestvarno i filmski, jer na njoj možete kupiti apsolutni sve. Oni koji su posjetili Atenu kažu da liči na popularni zagrebački Hrelić. Naravno oni kojima se ne kupuju ovakve 'tričarije' uvijek se mogu zaputiti u ulicu Ermou i potrošiti novce na fine stvari.

Doživite zalazak sunca

Daleko najljepši zalazak sunca u Grčkoj je na otoku Santorini, ali nakon njega najbolji je onaj s Posejdonovog hrama. Na obali, sat i pol od Atene, spomenik dolaze razgledati tisuće turista, a put do tamo izgleda kao da se vozite zapadnom obalom SAD – a. Kad ste već ovdje, preporučamo da svratite i u selo Fokia na lijepu večeru i čašu dobrog vina.



Vratite se u prošlost

Slike u povijesnim knjigama nisu dovoljno žive da bi dočarale, ali čim se nađete u Ateni, osjećate se kao da ste zakoračili u prošlost. Primjerice, kako bi uopće došli do Partenona, potrebno je proći poprilično naporan i prašnjav put, ne postoje nikakvi liftovi kao u mnogim drugim gradovima. Još kad prošećete Akropolom, sigurni smo kako ćete se pitati u koje ste stoljeće zašli…



Uživajte u pogledu bogova


Ključ za potpuni doživljaj Atene je vidjeti sve čudesne poglede koje nudi. Akropola ima zvjezdani vidikovac, ali i druga brda nude čudesne poglede. Tako primjerice s brda Lykavitos, s obzirom da je najviše, puca vjerojatno i najljepši pogled na grad, a na njemu se nalaze crkvica i restoran. Još vrijedi spomenuti i Areopag, brdo koje se nalazi odmah pored Akropole, a s čijih 114 metara puca impresivan pogled na grčku metropolu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju