U samom centru Zagreba, u Vlaškoj 9 na Europskom trgu, otvoren je novi azijski fusion restoran i caffe. Kako su u ponudi japanski, tajlandski i i kineski specijaliteti, punkufer je jednostavno morao pogledati što se to novog i zanimljivog nudi na zagrebačkoj restoranskoj sceni!

Europski trg iz dana u dan postaje sve zanimljivilji kako turistima, tako i nama Zagrepčanima koji smo konačno zadovoljni nekom arhitekturom i atmosferom koja se ondje stvara. Osim kad dođu cirkuske šatre s preskupom talijanskom robom – jedna maslina deset kuna, i slično. No, nakon renoviranja zgrade na sjevernoj strani trga i micanja cerada, osvanula je i nova akvizicija iz poznatog lanca Asia gospođe Chen Tong (Asia Restaurant, Asia Gold Cuisine, Wok & Roll), u kojoj volimo jesti širom Zagreba još od 1990. godine. Riječ je o fuziji kuhinja dalekog istoka, u kojim ćemo moći jesti egzotična jela pripremljena na moderan, zdrav način od kvalitetnih i svježih sastojaka.

Asia T house u Vlaškoj 9 ima i pripadajući kafić, kao i prodavaonicu istočnjačkih namirnica, od rezanaca, preko voća, povrća do wasabija i mužara za začine, koja samo što nije otvorila svoja vrata. Ambijent je ugodan, sve je puno tamnih tonova, iako je idealno za instagramiranje. Najbolji je dojam ostavio stol za osam osoba koji ima mogućnost okretanja u sredini. Odmah sjećanja naviru na hot-pot u Beijingu 2002...

'Okus, jasnoća začina i svježina proizvoda su nam na prvom mjestu.' - rekao nam je jedan od voditelja restorana Antonio Čondrić, a onda smo se bacili na jelo. Kao desnu ruku sam poveo kvalitetno izgladnjelog Roka, svog sina koji jede rijetko što osim hrenovki i ćevapa – dakle, pravi test!

Kako smo došli pješice, tako sam se uvjerio u bogatstvo ponude rakijica od riže, ruže i bambusa, koje su već navodno hit u kafiću na ulazu u restoran, ali još bolje prolaze sake i vino od šljive. Dakle, prvi put sam pio bambus nakon pankerskih dana kasnih osamdesetih, zakon! Rakije su im blaže i aromatične, ali dosta slatke, pa mogu zavarati... Tu je i kvalitetna vinska karta i tri piva s istoka i juga Azije – Asahi, Chang i Tsingtao.

Počinjemo s klasičnim sushijem, soft shell crabs, avokado, riža, alge. Dijete se stisnulo uza zid i s užasom gleda sirovu ribu. Dobro, većina nas je tako reagirala s deset godina, a ništa bolja reakcija nije bila ni na nacionalno tajlandsko jelo – salatu od zelene papaje sa cherry rajčicom, salatom, kozicama i kikirikijem.

I chilijem, naravno, pazite se onog žutog! Ja uredno guštam u sjajnom sushiju i još boljoj salati, naročito u zemljastoj teksturi papaje, a onda Rok onako širi svoje okice i nemilosrdno tamani pileći Teriyaki s ukusnom debelom tjesteninom, hrskavo, ljutkasto, ne prezačinjeno... Misija je uspjela, sad se mogu baciti na jelo dana – tajlandski ajngemahtec na bazi kokosovog mlijeka Tom Khaa Gai. Juha s mariniranom piletinom, tvrdim divnim gljivama i brokulom u kupki od kokosa. Čista perverzija, palma, plaža, sreća...

Glavno jelo u vidu Saigon beefa je zbog svog kolorita dušu dalo za slikanje, a ni ukusom ne odskače puno od toga. Bogatstvo prekrasnog povrća, kineske repe, azijskog kupusa, brokule, paprike, tikvica, luka, pak choija i nešto sam sigurno preskočio, sljubljeno s mariniranim ramstekom – jednostavno sjajno! Usput smo gledali Chefa kako apsolutno sve kuha i sprema samo sa dva pomagala – sataricom i šefljom. Kraljevski!

Da bi sve završilo kompletnim uspjehom, pobrinuo se desert – Pho piard porlamai, hrskava rolada punjena bananom, jackfruitom, smeđim šećerom i sladoledom. Ljudi, kako je to nestalo, to je čista sreća.

'Tata, ovo je kao ono u McDonaldsu, samo puno bolje!' dovoljna je recenzija da se uputite u Asia T house u Vlašku 9 i pronađete nešto azijsko po svom ukusu. Više nego ugodno, elokventno i susretljivo osoblje svakako će vam pomoći u tome. Ali da moje dijete pojede dvije namirnice u restoranu koji nije fast food ni čevabdžinica, evo puštam suzu. Dobar tek! Informacije i rezervacije na stranici Asie.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju