Grobnica starija od 5000 godina pronađena je na pola puta od Stonehengea do Aveburyja. Kuća mrtvih u Salisbury Plainu mogla bi skrivati kosture najranijih britanskih stanovnika, upozoravaju arheolozi i napominju kako ne pronalaze često nalazišta ovakva značaja.

Neolitska grobnica mogla bi skrivati tajnu o tome tko je sagradio Stonehenge, upozorio je Jim Leary s britanskog sveučilišta arheologije. Odgovor na to pitanje rasvijetlio bi misterij o tome kako je bilo moguće prenijeti kamene blokove težine od 12 i 25 tona do Wiltshirea.

Mnogi smatraju da je kamenje od velških planina Preseli do odredišta transportirano na splavi morskim putem uz obalu do rijeke Avon koja je od Stonehengea udaljena 3,2 kilometra. U prošlosti se nagađalo da su kameni blokovi predstavljali crkvu, rimski hram ili druidski sunčani sat za predviđanje pomrčine Sunca i Mjeseca

>Nepoznate stvari o najpoznatijim svjetskim atrakcijama

Svake godine na ljetni solsticij na tisuće se obožavatelja druida i Stonehengea okuplja kako bi promatralo izlazak sunca. No druidi nisu mogli podići Stonehenge jer su se pojavili 2000 godina kasnije.

Prva faza izgradnje nastupila je 3000 godina prije Krista, kad je podignut nasip, jarak s 56 rupa, Aubery Holes i kameni blok Heel Stone koji je označavao ulaz. Tek je u četvrtoj fazi kameni spomenik dobio središnji oltar.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju