Uništavanje Palmire
2015. godine
obišlo je svjetske naslovnice i portale, te je rijetko tko ostao ravnodušan na rušenje ovog antičkog čuda u ratu u Siriji. Ipak, danas se Palmira restaurira i sređuje, pa postoji velika mogućnost da dogodine ponovno otvori vrata turistima!

Palmira, jedno od najvažnijih kulturnih centara antičkog svijeta, gadno je nastradala u ratnim sukobima. ISIS ju je za vrijeme rata okupirao dvaput, uništivši mnoge hramove i ostale spomenike. Ipak, od ožujka prošle godine Palmira je ponovno pod kontrolom sirijske vlade, tako da daljnjeg uništavanja nema.

Palmira - 2 Palmira - 2 (Foto: Getty Images)

O restauraciji koja je započela između ostalog brine i UNESCO, a prema predviđanjima Palmira će ponovno zablistati u ljeto 2019. godine. „Ovdje se nalazi povijest svijeta koja ne pripada samo Siriji“ – rečenica je guvernera pokrajine Homs, koja je potpuno istinita. Dio artefakata prevezen je i u glavni grad Damask gdje se obnavljaju uz pomoć ruskih stručnjaka.

No unatoč optimističnim najavama koje se tiču otvorenja, malo je vjerojatno kako će turisti odmah nahrupiti. Vlade diljem svijeta i dalje svojim građanima ne savjetuju putovanja u Siriju, a sigurno će tako ostati još neko vrijeme. Naime, u Siriji i dalje traju sukobi koji bi se prema optimističnim najavama uskoro trebali završiti.

Palmira - 4 Palmira - 4 (Foto: Getty Images)

I drugi dijelovi zemlje se obnavljaju, a trenutno je najveće gradilište Alep. Tamo je 30 posto povijesnog centra potpuno porušeno, a čak 60 posto oštećeno. Ipak, s gradom se obnavljaju i hoteli i obučavaju vodiči za neke nove ture, pa se nadamo kako i Siriji predstoji - svjetla budućnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju